На 1 октомври Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон

 

Солист ще бъде блестящият руски пианист Константин Емелянов, звезда от последния конкурс „Чайковски“ и артист на „Yamaha“

 

Марк Кадин

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива новия си сезон на особена дата. На 1 октомври музикалният свят отбелязва Деня на музиката, а християнският свят – празника Покров Богородичен. Това прекрасно съвпадение вдъхнови главния диригент Марк Кадин за тази вълнуваща и необичайна концертна програма. Солист ще бъде блестящият руски пианист Константин Емелянов, вече любим на нашата публика, звезда от последния конкурс “Чайковски” и артист на Yamaha.

 

 

Константин Емелянов

Критиците обожават Емелянов: “да се откъснеш от свиренето му е невъзможно”, “темперамент, обуздан от мисъл”, “тиха суперзвезда”. Своята феноменална виртуозност той демонстрира с лекота, без модерна агресивност. Неговият необичаен звук завладява, а ярката самобитност се намира в идеален баланс с изтънчеността и вътрешния му аристократизъм.

Константин Емелянов гастролира за пръв път в София през 2019 г., скоро след конкурса “Чайковски”. Неговото участие в откриването на сезона на Радиооркестъра беше зашеметяващо. За следващата година беше планирано ново участие, но пандемията нанесе своите корекции и концертът беше отложен. За щастие, тези планове се осъществяват и на 1 октомври българската публика ще се наслади на майсторството на този изключителен пианист.

“Заедно с Константин ние ще изпълним Третия клавирен концерт от Рахманинов. Това е една от най-интересните и сложни творби на композитора за солист и оркестър,” споделя маестро Марк Кадин и допълва: “Концертът е просто безупречен. Рахманинов е намерил в него идеалното равновесие на всички елементи. Обаянието и величието на Рахманиновата музика са онова, за което го обичат в целия свят и се проявява в концерта в цялата си пълнота”.

Рахманинов в изпълнение на Емелянов е част от ярката и концептуална програма на вечерта. Концерта ще открие култовата “Ave Maria” от Шуберт, след което ще продължи с българска премиера „Майко Божия“ на знаменития английски композитор сър Джон Тавенър, носител на наградата “Грами”. И най-накрая “Влахерна. Покров Богородичен” от Георги Арнаудов – цветни музикални впечатления от посещения на свети места в Истанбул.

Не само тази, но и всяка програма на Радиооркестъра в предстоящия сезон е нетривиална с акценти в контекста. Публиката я очакват поредни смели идеи, много нова музика и концерти с изключителните български музиканти – Людмил Ангелов, Албена Данаилова, Георги Димитров, Диан Чобанов, Лия Петрова и много други. По традиция Радиооркестърът представя нови млади имена. Сред тях са Андрей Йоница, който триумфира в последните издания на конкурсите “Чайковски” и “АRD”, победителят в диригентския конкурс “Siemens Halle” Деляна Лазарова, най-добрият български тромпетист и първи тромпет на “Концертгебау” Мирослав Петков, перкусионистката Виви Василева. Една от сензациите на този сезон е концертът с участието на арабската суперзвезда Насер Шама. Екстраординарна програма и много неочакван фюжън, съединяващ етническата арабска музика с емблематичната “Шехерезада” от Римски-Корсаков.

___________________________________________________________________

Билети:

– в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), телефон: 02/9336 768

– на касата в зала „България“

– онлайн в мрежата на https://www.eventim.bg/bg/bileti/otkrivane-na-sezona-simfonichen-orkestr-sofiya-bulgaria-hall-568424/event.html