Преображенията на гласа в 53-ти Международен фестивал „Софийски музикални седмици“

Днес, 29 май, от 12 ч. в Камерна зала „България“, за първи път на софийска сцена ще се представят по-цялостно песните на Георгий Свиридов (1915 – 1998) в изпълнение на Пламен Кумпиков – бас, и Даниела Янева – пиано.

 

В програмата:

„Флюгер“/„Моей матери” („На майка ми)

„Золотое весло“ („Аз по заник те чаках самичък“)

„Я пригвожден к трактирной стойке“

(„Прикован към бара“)

„Богоматерь в городе“ („Ти минаваш без усмивка“)

из вокална поема „Петербург”

по стихове на Александър Блок

„Возвращение солдата“ („Завръщането на войника“)

из вокалния цикъл „Песни по Робърт Бърнс”

„Невеста“

по стихове на Александър Блок

„Горский парень“ („Момчето от планината“)

„Финдлей“ („Финдли“)

„Робин“

„Всю землю тьмой заволокло“

(„Земята е с мрак покрита“)

из вокалния цикъл „Песни по Робърт Бърнс”

Пламен Кумпиков завършва Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“  в класа на проф. Асен Селимски. Получава стипендия „Франка Де Ренцис Кристоф” на  Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов“  в Рим през 2004, където негови преподаватели са Мирела Паруто и Антонио Буе. Участва в редица майсторски класове, включително на Райна Кабаиванска и Ренато Брузон. През сезон 2012/ 2014 българският бас е солист на Вроцлавска опера в Полша. През 2015 г. участва във фестивала “Herrenchiemsee Festspiele” в Кимзее, Германия. През 2018 г. е солист в концерт на Московски камерен хор. Неговият репертоар включва роли от популярните опери на Бизе, Доницети, Монтеверди, Верди („Аида“, „Трубадур“, „Набуко“, „Риголето“, „Травиата“, „Макбет“, Реквием), Росини (“Стабат матер”), Перголези (“Слугинята господарка”), Моцарт („Дон Жуан“, „Вълшебната Флейта“), Бритън, Монюшко, Мусогорски („Борис Годунов“), Офенбах („Хофманови разкази“), Прокофиев. Участва и в съвременни спектакли като „Омагьосания“ от Божидар Спасов със световна премиера в Пловдив под диригентството на Драгомир Йосифов (2015). Пламен Кумпиков работи с Национална опера и балет – София,  Софийска филхармония, „Teatro Alla Scala”, (2008, Италия), Държавна опера – Берлин (2008, Германия), Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto „A. Belli” (Италия 2005-2007), „La Compagnia D’Opera Italiana di Milano”,  „Teatro del Complesso di S. Nicolo” (Сполето, Италия), Театър „Morlacci”, (Перуджа, Италия); Националния филхармоничен оркестър на Армения (2018) и др. Пламен Кумпиков е солист на Държавна опера – Пловдив и на Държавна опера – Стара Загора. В момента е солист на Камерна опера – Благоевград. Работил е с редица известни диригенти като Даниел Баренбойм, Емил Табаков, Найден Тодоров, Диан Чобанов, Едуард Топчиян, Драгомир Йосифов, Любка Биаджони.

Даниела Янева е родена в Стара Загора. Завършва Средно музикално училище „Христина Морфова” в родния си град със специалност пиано и Теоретико-композиторски и диригентски факултет в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. От 1996 до 2018 година работи като корепетитор в Националното училище за танцови изкуства. Паралелно с това преподава в специалността „Балетна педагогика“ в НМА. Изнася множество концерти в сътрудничество с млади оперни певци. Дългогодишен хормайстор в хорова асоциация „Света София”. Автор е на редица статии, свързани с проблемите на балетната корепетиция. Носител е на значка „Мати Болгария”, връчена от Петър Константинов за концерт-спектакъла „Вечеря за Апостола”, посветен  на делото на Васил Левски, излъчен по БНТ (2003). През 2014 г. Даниела Янева е удостоена със званието Почетен пианист на хор „Гусла”. През 2019 г. е наградена с Грамота от Съюза на българските музикални и танцови дейци за участие в конференцията „Проблеми в акомпанимента в произведенията на Панчо Владигеров”. През 2020 г. печели Специален приз за най-добър акомпанятор от фестивал-конкурс „Балканская романсиада”. През 2021 г. е отличена със Златен медал заедно с цигуларката Виолин Дейвисон на онлайн конкурса „Grand maestro international competition” в Канада.

Досега в програмния афиш:

Палитрата на вокалните концерти във фестивала тази година е изключително пъстра. „Мечтания“ е заглавието на рецитала, който изнесоха в самото начало на програмния афиш Соня Маринова – сопран, и Красимир Тасков – пиано, с изцяло френска програма на 26 май. На следващия ден Крум Гълъбов – баритон, и Зарина Гетоева – пиано, поднесоха концертен спектакъл, съвместно с актьора Петър Тосков „Любов и разум“ с музика от Стефано Донауди, Тости, Григ, Чайковски, Рахманинов и др.

 

Предстои в МФ “Софийски музикални седмици”:

Вярна на своя творчески натюрел Албена Кехлибарева в рецитала си „Отдалечени галактики“ на 6 юни от 19 ч. в Националния музей „Земята и хората“ ще представи програма от различни епохи и стилове в собствен акомпанимент на чембало и пиано, с участието на Христофор Стоянов – live electronics. Програма изцяло от премиери за България ще ни поднесат Калина Томова – сопран, и Явор Генов – лютня, в песенната вечер, озаглавена “Cloathed in Musicke” („Облечени в музика“), с английски автори от началото на XVII век на 26 юни от 19 ч. в Българския културен център на ул. „Веслец“ 13. Барокова музика и световна премиера на Атанас Атанасов ще има на 17 юни от 19 ч. във Военния клуб по време на Концерт-спектакъла „Песен на тайните“ с участието на Алон Сариел – барокова мандолина и теорба, Гудрун Сидоние-Отто и Лаурен Либав – сопран, Валентин Ватев – бас, Атанас Атанасов – басо континуо, Виржиния Атанасова – диригент, и др. 140-годишнината на Шимановски отбелязва Елена Каралийска с вокален рецитал и представяне на нейна книга на 20 юни от 19 ч. в Полския институт с участието на Радостина Павлова, Габриела Георгиева, Марчо Апостолов, Елица Нешевска, Мария Славова, Божидар Иванов, Вивиен Георгиев, Мария Чавдарова, Моника Зашева и Николай Желязков. Предизвикателна е версията на Пламен Проданов на „Моята прекрасна лейди“, която ще бъде изпълнена на 28 юни от 19 ч. в Камерна зала „България“ от Еделина Кънева – сопран, Марчо Апостолов – тенор, и Квинтет „Пилекадоне“. За първи път в МФ “Софийски музикални седмици” сцена ще бъде и Камерна опера – Благоевград със спектаклите „Капелмайсторът“ от Чимароза и „Слугинята-господарка“ от Перголези на 18 юни от 16 ч. с режисьор Станислав Кимчев и диригенти Красимир Топалов и Инна Диловска (в камерната зала на Софийската опера). В смесени камерни състави участват певиците Мария Радоева – сопран (10 юни от 19 ч. в Камерна зала „България“ заедно с Десислава Петева – флейта, и Надежда Цанова – пиано), Анна Карадимитрова – сопран, и Андрея Мирчев – тенор (7 юни от 20 ч. в Камерна зала „България“ заедно с Мандолинен квинтет „София“ и Преслав Петков – кларинет) и Синтия Кнох – сопран (24 юни от 19 ч. в Камерна зала „България“ заедно с Жоан Марти Фраскиер – баритон саксофон по време на авторски концерт и представяне на диск на Албена Врачанска).

Следете фестивалната програма в официалните страници на Фестивала:

Sofia Music Weeks


https://www.facebook.com/sofiamusicweeks