Св. Лазар Български не продал вярата си за 1000 гроша на турците

Днес се прекланяме пред Свети Лазар Български. На 23 април миряните почитат неговата памет.

Лазар бил овчар. Веднъж докато пасял стадото си задрямал и точно в този момент покрай него преминала непозната туркиня. Тогава кучето-пазач скочило върху нея и раздрало дрехите ѝ. Мъжът тутакси се пробудил и се спуснал да отърве жената. Но щом се върнала вкъщи, тя наклеветила пред мъжа си, че Лазар я е нападнал. Турчинът побеснял и поставил овчаря пред един единствен избор, с който да спаси живота си – ако се потурчи, няма да повдигат обвинение срещу него и ще му дадат 1000 гроша, а ако не приеме – ще го убият. Лазар бил непоклатим пред своята вяра и отказал. Започнали жестоки изтезания над мъченика, който пък все по-силно споменавал Божието име. Накрая той сам пожелал да бъде убит в името на Господ. Многожество християни се събрали, за да се молят за него, и дори турците се смутили от смелостта и волята, които проявявал. Лазар сам се качил на бесилото и издъхнал.

Свети Лазар е българин от село Дебел дял, Габровско. От ранни години напуснал родното си място и отишъл в Мала Азия. В тамошно село започнал работа като овчар. Заради христовата си вяра турците го намразили и бил подложен на дълги и ужасни мъчения, които Лазар стоически понасял заради голямата си любов в Христа. Смъртта си намира на 28-годишна възраст на 23 април през 1802 г.

Над мощите на светеца ставали много чудеса. За него било написано житие и служба в негова чест, но които сега се намират в неизвестност. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир “Свети Архангели”, където е означено и родното му село.

Снимка: pravoslavieto.com

 

 

 

АВТОР Kmeta.bg