Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров с награди „Кристална лира“

Софийскатa филхармония получи наградата „Кристална лира“ в категория „Оркестрово изкуство“ за изключителните си творчески постижения през изминалия сезон, сред които: Гала с големия тенор Хуан Диего Флорес и маестро Кристофър Франклин в зала 1 на НДК, концерт със солист Светлин Русев и диригент Росен Миланов с творби от Ф. Мартен и А. Шонберг, концерт със солист Миша Майски и диригент Александър Земцов с творби от Рахманинов, Чайковски, Брух, Сен-Санс, концерт със солисти виртуозният цигулар Даниел Хоуп и оперната прима Александрина Пендачанска и диригент Григор Паликаров с творби от Р. Щраус, Вагнер и Бритън, концерт със солисти Гидон Кремер и Татяна Гринденко и диригент Урош Лайовиц с творби от Гия Канчели и Франц Шуберт, концерт с диригент Марин Алсоп и творби от Брамс, концерт с диригент Валерий Гергиев и творби от Прокофиев, Стравински и Петко Стайнов. Наградата е признание за върховите музикални постижения и вдъхновението, предадено на публиката и солистите в тежкия период на пандемия.

 

Маестро Найден Тодоров е носител на наградата „Кристална лира“ в категория „Диригент“. Той получи наградата за поредица концерти, в които показа големия си талант на диригент с ярки и запомнящи се интерпретации на симфонична музика и изключителен партньор на солисти от световната сцена. Сред тях: концертът с творби от Шостакович и солист Максим Венгеров, концертът с творби от Пуленк, Сенс-Санс и солисти Марта Аргерич, Евгени Божанов и Акане Сакай, концертът с творби от Арутонян и Л. Глас и солист Сергей Накаряков, оперната гала със солисти Соня Йончева и Пласидо Доминго.

 

На церемонията снощи на сцената на Националната опера и балет маестро Тодоров сподели: „Бих искал да благодаря на Софийската филхармония, защото повечето важни неща, които съм постигнал през последните години, съм постигнал с тях. Един диригент без своя оркестър е като регулировчик на кръстовище без коли“.

 

Междувременно Софийската филхармония продължава своите концерти с изявени солисти и диригенти. Този четвъртък на сцената на зала „България“ ще излязат маестро Емил Табаков и сензацията Анна Фьодорова. На 11 ноември Филхармонията посреща диригента-институция Клаус Петер Флор и носителя на наградата Ехо Класик Бенджамин Апл.