Лятно настроение с флейтистките на Софийската филхармония в Квадрат 500

Флейтовият квартет на Софийската филхармония „Флаутисимо“ и Весела Тричкова (арфа) ви канят на концерт на 5 август от 18:30 ч. в атриума на Квадрат 500. В унисон с лятното настроение те са подбрали красива програма с малко класика, романтизъм, щипка джаз и съвременна музика. В програмата: Лео Делиб – Дует на цветята из операта “Лакме”, Ектор Берлиоз – Трио за две флейти и арфа, Йожен Боца – “Летен ден в планината”, Катрин. Макмайкъл – Сюита “Флорис” за четири флейти и арфа, Румен Бояджиев – син – “Пеперуди” за четири флейти и Раймонд Гио – “Дивертименто – Джаз” за четири флейти

Билетите дават достъп до експозицията на Галерията в същия ден от 10 до 18 ч. А входът за концерта е от от бул. „Васил Левски“.

Флейтовият квартет “Флаутисимо” е създаден онлайн по време на изолация през 2020-та година от Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова. Първото видео, което записват тогава е прието радушно, и достига 95 000 гледания онлайн. Това вдъхновява четирите дами да представят най-доброто от флейтовия репертоар. През лятото на 2020-та те концертират в “Квадрат 500” съвместно с вокалния състав Bella Voce, по време на летния сезон на Софийската филхармония “Романтично лято в Квадрат 500”. Поради големият си успех, през ноември месец правят самостоятелен дебютен концерт в Камерна зала “България”, за който специално композиторът Румен Бояджиев-син написва “Три миниатюри за четири флейти”.  Независимо, че съставът е сравнително нов, флейтистките имат завидни лични биографии.
Кремена Ачева е първа флейта на Софийската филхармония. Възпитаничка на Русенското музикално училище и Националната музикална академия, където учи при проф. Георги Спасов, Кремена започва да изнася концерти още на 12 години в културните центрове във Виена, Прага и Братислава. Свирила е в Световния младежки оркестър “Jeunesses Musicales” в Швеция, Холандия, Дания и Германия. Със Софийската филхармония е от 1995 г. А от 2006 г. преподава в Музикалното училище в София. Освен с филхармонията и като солист на различни оркестри, тя представя камерна музика с Филхармоничния духов квинтет. Част от сърцето ѝ е останало завинаги в Сиена, Италия, където близо 20 години участва във Фестивалния оркестър, воден от маестро Алипи Найденов към прочутата Accademia Chigiana. Именно там за първи път е имала шанса да работи с Валери Гергиев, Юрий Темирканов, Борис Белкин, Юрий Башмет, Юрий Аронович и Джанлуиджи Джелмети и др.
Гергана Иванова е помощник-водач на флейтите на Софийската филхармония. Завършва Национално музикално училище “Любомир Пипков” – гр. София, след което е приета в Национална музикална академия в класа по флейта на проф. Георги Спасов. Под негово ръководство завършва магистратура през 2007 и специализация по флейта – 2015.

Към момента е редовен докторант в Национална музикална академия – специалност флейта. Усъвършенствала е в майсторски класове на Андраш Адорян, Георги Спасов, Керстен Маккол, Патрик Галоа, Филип Бернолд, Робърт Уин, Волфганг и Матиас Шулц, Ашли Соломон. Има афинитет и към камерната музика и с удоволствие се включва в камерни концерти. Освен със Софийската филхармония свири и като солист на Нов симфоничен оркестър, Камерен ансамбъл “Софийски солисти”, Камерен ансамбъл AGBU, Академичен симфоничен оркестър и Шуменска филхармония. Лауреат е на много международни конкурси, включително и Grand Prix на 7-ия Международен конкурс “Наследниците на Орфей”.

Младата флейтистка Петра Атанасова е родена в Русе. Израстнала е в артистично семейство. Започва да свири на флейта на 11 години. Завършва Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе, с преподавател Красимира Великова. След това и Националната музикална академия в София при проф. Георги Спасов. Участвала е в майсторски класове по флейта на проф. Георги Спасов, проф. Андраш Адорян (Швейцария), Робърт Уин (Германия), Дитер Флури (Австрия), Каролин Дьобон (Франция), Патрик Галоа (Франция), Филип Бернолд (Франция)Натали Швааб (Германия) – пиколо, и по камерна музика при Дейвид Граймс и Грегъри Нютон (САЩ). Учила е и при Жулиет Хюрел (Франция). Още като ученичка печели 10 награди от конкурси. Към днешна дата наградите ѝ са повече от 20. Била е солист на Русенската филхармония, Академичния симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър – Пазарджик и Симфониета – София. През 2012 г. започва да свири в Младежка филхармония “Пионер”. През 2018-а е поканена да изнесе концерти в Академията “Чайковски” и в Болшой театър в Москва.

Мила Цанкова е младата флейтова надежда на Софийската филхармония. Родена е през 1998 в София. Завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков” – София през 2017 в класа на Явор Желев, а понастоящем е и негова студентка в Нов български университет. Стипендиант е на “Американска фондация за България”, както и двукратен стипендиант на Министерство на културата по програма за деца с изявени дарби. Усъвършенства се в майсторски класове и открити уроци на Патрик Галоа (двукратен стипендиант), проф. Георги Спасов, Бертен Холандер, Айда Джоунс, Филип Бернолд, Андраш Адорян, Деян Гаврич, Лоик Шнайдер, Сейя Уено, Керстен Маккол. Лауреат е на редица национални и международни конкурси. Участва в оркестрови академии и фестивали в Италия, Ливан и Германия, сред които: “Puccini festival” и “Young Euro Classic”, Берлин. В състава на Софийска филхармония е от 2018-а, когато е едва 19-годишна. Отскоро заема позиция пиколист.

Весела Тричкова

Арфистка с дългогодишна музикална кариера Весела Тричкова завършва магистратура в НМА „Панчо Владигеров“ при проф. Малина Христова. Още като студентка спечелва конкурс за участие в сесиите на международния младежки оркестър Jeunesse Musicale в Швеция и Германия.
От 2000 г. Весела Тричкова свири соло-арфа в Софийската Филхармония. Има множество записи като солист и в рамките на различни симфонични оркестри – Софийска Филхармония, оркестъра на БНР, Македонската и Белградска филхармонии, Държавния оркестър на гр. Солун и редица други. Нейният репертоар обхваща всички стилове и епохи, а богатата ѝ концертна дейност включва изяви както на наши, така и на множество международни сцени, сред които Лондон, Йерусалим, Париж, Москва, Сеул.
През учебната 2017/2018 година Весела Тричкова е хоноруван преподавател по арфа в НМУ “Любомир Пипков”, но поради огромната си заетост тя прекъсва тази си дейност.
Освен на соловата и оркестровата музика, арфистката се посвещава и на камерната музика. Тя е един от създателите на първия български арфов квартет, с който изнасят концерти в София, Созопол и Париж. Весела има дългогодишни творчески контакти с КА “Софийски солисти, а също така си е партнирала и с едни от най-добрите български флейтисти – Кремена Ачева, Яна Михайлова, проф. Георги Спасов.

Лятната програма на филхармонията „Споделете музиката“  е подкрепен от Столична община – Календара на културните събития.