Маестро Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в Москва и Карин Бонели в София

Динамично започва месец декември за маестро Найден Тодоров. От няколко дни той е в Москва и репетира с Руския национален младежки оркестър за Оперна гала с българската прима Соня Йончева в емблематичната зала „Чайковски“. В програмата ще звучат емблематични арии от Верди, Пучини, Маскани, Масне, Дворжак и Чайковски. Билетите за концерта на 1 декември са с цени от 3500 до 7000 рубли и вече са изчерпани.

 

Соня Йончева

Руският национален младежки оркестър е най-големият младежки проект в оркестровата област. Създаден е през септември 2018 г. с подкрепата на Фондация за президентски грантове и Министерството на културата на Руската федерация и се разработва като част от националния проект „Култура“. Куратор на проекта е Московската филхармония. Музикантите от оркестъра работят с диригенти като Валери Гергиев, Владимир Федосеев, Михаил Юровски, Шарл Дютоа, Пинкас Цукерман, Василий Петренко, Юлиан Рахлин, и др. Солисти на оркестъра са имена като Денис Мацуев, Александър Канторов, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Максим Венгеров, Томас Хемпсън, Мария Жоао Пиреш и др. За първите два сезона от създаването си оркестърът има 78 концерта.

Невероятно усещане да работиш с млади хора, които носят в себе си всички плюсове на високия и безкомпромисен професионализъм, но съчетан с ентусиазма на младостта. “ – споделя маестро Тодоров.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Веднага след като се завърне в България, той започва репетиции със Софийската филхармония за концерт на 5 декември в зала „България“. Програмата включва Италианската симфония на Менделсон и забележителния Концерт за флейта и оркестър на Карл Филип Емануел, изпълнен от солистката на Виенската филхармония Карин Бонели.

Карин Бонели

Талантът на Карин процъфтява, когато е заобиколена от творчески личности. Ето защо тя е щастлива, че от 2012 е член на Виенската филхармония, която създава своя уникална хармонична среда. Карин е първата жена, получила престижната позиция в духовата секция на оркестъра на Виенската държавна опера, а също така – и във Виенската филхармония. Това е едно дълго пътуване, започнало с първите уроци по флейта под ръководството на майка ѝ. Бащата на Карин също е флейтист и професор. Впоследствие тя учи в Линц, Виена, Лион и Мюнхен с учители като Гизела Машаяки-Бир, Гюнтер Фоглмайр, Филип Букли, Волфганг Шулц, Жулиен Боудимент, Филип Бернолд и Карл-Хайнц Шютц. Взаимодействието с личности от такъв ранг осигурява на Карин Бонели детайлно разбиране на различни области , концепции за звукоизвличане и стилове на свирене, което й позволява да развие свой собствен интерпретационен стил и собствено музикално майсторство, без това да пречи на постоянния ѝ стремеж към професионално израстване и развитие.
Носител на множество награди от конкурси още от ранна възраст, Карин много млада навлиза в света на оркестрите, свирейки с Виенската филхармония, Националния оркестър на Франция и оркестъра на Националната опера в Лион. В момента, успоредно с позицията си във Виенската фихармония, с която има щастието да свири с всички световноизвестни диригенти и солисти, тя е и член-основател на „Виенския духов квинтет“, както и на „Klangkollektiv Wien“.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.