Адам Фекете-световният успех на един млад българин

Този вторник, на 29 януари се състоя самостоятелна изложба на художника Адам Фекете- „Адам Арт“ в Унгарския културен институт „Балаши“. Срещата ми с този  млад талант беше доста любопитна и интересна.

Адам е роден през 1999г. в гр. София.  Отдаден е изцяло на изкуството. Това, което той разказа за Sofiapress е, че където и да се намира по света, навсякъде се чувства и се представя като българин, защото е горд от своята националност.

Първоначално той получава своето образование в България, след което заминава за Белгия и живее там няколко години. След Белгия, той заминава за Унгария за две години. Пътува винаги със семейството си. Сега отново е у дома, но тъй като животът му е изкуство и пътешествия, не обещава колко време ще се задържи тук.Картините на младия Фекете се купуват от ценители по цел свят: Европа, САЩ, Канада и Австралия. Рисува с акрил, туш и перо, керамика, стъкло, батик с горещ восък, маслен пастел, молив, текстилни бои

Извън изкуството

Освен рисуването, очевидно Адам е почитател и на здравословния начин на живот. Той много обича да играе футбол и тенис, както и разходките из центъра на София.  „Колкото и да е нехаресвана София, само тук се чувствам като у дома си„, сподели той.

Майката на Адам допълни, че той обича природата и обича да събира билки. През 2016г., докато са били в Брюксел, са си мечтали много за България- да отидат в двора на селото на прабаба му, да се радват на чистия въздух и слънцето, и са много щастиви, че това лято са успели да сбъднат мечтата си. Природата и музиката са най-голямото му вдъхновение.

Всички тези малки войници и дървета са ръчно рисувани с четки, тънки като косъм. Тази композиция представя война от времето на Наполеон. На нея присъстват войници от Англия, Франция, Унгария и Австрия.

Всеки ценител на изкуството може да посети изложбата до 10.02.2018г.

One Comment on “Адам Фекете-световният успех на един млад българин”

Comments are closed.