Галерия-книжарница “София Прес” представя: РЕАЛНОСТ 2.0 / Юлиана Текова

Вернисаж:  9 май, понеделник ,  17:00 – 19.00 ч.

 

В новата си изложба Юлиана Текова прави своеобразно художествено проучване за света през последните две години.

“Това, което ме провокира от самото начало на тази пандемия, беше новата визия на действителността ни. Промяната беше бърза и неочаквана. Нови думи и медицинска терминология навлязоха във всекидневието и предизвикаха въображението ми – дезинфекция, дистанция, първа линия, триаж, ковид отделения, болници, апаратура за обдишване, инхалатори, ваксини, маски, икономическа криза, заграждения, дезинформация и т.н. Новите условия, правила и представи за околната среда, новите мерки, социалните изменения, новият медицински речник, тиражиран в медиите, създаде усещане за дистопична реалност, която много от нас отказваха да приемат. Светът вече не беше същият.

 

 

 

Привидното забавяне на времето, което съпътстваше пандемията, обаче се оказа измамно. Междувременно набра сила и дигиталната Метаверсия на света – дублираната паралелна реалност, вписваща се удобно в противоепидемичните мерки. Адаптацията към тази действителност се оказа исторически момент на глобално предизвикателство, без да знаем, че това е само началото на поредица от градиращо тревожни събития.

Краят (дали?) на пандемията се припокри с началото на нещо доскоро немислимо – война в Европа. За втори път в рамките на две години светът се промени внезапно и радикално. Медийният поток от изображения, кадри, видеа и коментари буквално за един ден премина от медицинска във военна тематика.

Названията на ковид мутациите се замениха със звучните имена на ядрени оръжия. Кадрите с хора в медицински защитни облекла преминаха в кадри на военни, разрушения и ужас. Всичко това поставя, като че ли, началото на една нова политическа и мисловна реалност, която тепърва ще се развива.

Въпреки усещането, че времето и сгъстените събития през последните две години изпреварват по скорост бавността‘‘ на живописта като изразно средство, произведенията в тази изложба са реакция на случващите се резки промени в живота ни.”

Юлиана Текова

 

 

Проектът ,Реалност 2.0″ се осъществява по програма ,,Творчески инициативи” с финансовата подкрепа на Национален фонд ,,Култура”.

 

 

 

Изложбата ще продължи до 20-ти май.

Събитието маже да следите тук:

https://www.facebook.com/events/1043548482898919

https://sofiapressgallery.com/