“Гласът на картините”: Живописта на Меглена Божанова-Петрова

“Гласът на картините” е една продукция на Фондация “Равностойно партньорство” и радио БРАЙЛ FM и се реализира с активното участие на Анелия Велинова и Владислав Кацарски.

Проектът е финансиран по програма “Социално ангажирани изкуства” – 2020, Национален фонд “Култура”

 

Живописта на Меглена Божанова-Петрова е стилна, разпознаваема и ярка като въздействие чрез елементите на екзотичност и чрез емоционалния й заряд. Смелите, обемни мазки на хора без лица раздвижват платната й, въвличат, разказват, пренасят  закачка, както е в картините „ Сплетни” или „Крадци на сладко”; друг път ни очароват с виталната си алегория в ”Трудни решения” или в автопортрета й с име „Широко затворени очи”; застиналият миг на равносметка в  „Урбанизация” или „Нишката на живота – разплитане” – но никога не те оставят „безучастен”.  Контрастна е палитрата и динамиката в цикъла с африкански мотиви или в сцените от Куба и Чили…

Художничката преминава етапа си на обучение в специалността „Текстил”. Живописта й дава възможност да променя реалността до неузнаваемост: картините й „дефилират” извън платната, населяват допълнително пространството с красота и ритмика, понякога с носталгия по изгубените ценности, със спомени от детството, с нотки на сблъсък с непреодолимото, както е в картината „Фобии”, разбиват традиционализма и обикновената логика с „несъчетаеми“ цветове. Съзерцанието е гарнирано с неподправеното откровено отношение на Меглена. Там тя е гид, който извиква от сетивата ни най-наситена чувствителност и не ни оставя да се изпълним с тъга, напротив – кара ни да преодолеем или да изместим акцента. Трескавата красота се превръща във възможност да „видиш” остротата на проблема и „алармира” търсенето на спасителен брод…

 

 

 

Меглена Божанова–Петрова е художник, необременен от академизма. Живописта при нея е сцена, до която ти се иска да се докоснеш.

Темите и заглавията са многообразни, проникновени, осмислени с усета на зрелия творец. Лекотата на работа е само привидна: това са големи платна, на тях основно са представени хора, без фотографската точност и психологизма на физиономиите, защото важно е действието. Директна и категорична, с плътност на изказа и със смел подход към зрителя,  художничката заявяват своя потенциал и ценност. Цветово картините й са повлияни от африканското изкуство. Но европейският поглед е важният, защото нравите у другите народи са различни, натам е насочено вниманието на художничката, към разликите.

Чуйте нейния разказ: как избира темите си, как съзвучието в колорита внушава ситуации, настроение, страховете, силата и надеждите на хората. “Обичам да рисувам страшната страна на живота в ярки краски. Човекът е силно същество” – казва Меглена Божанова–Петрова.