Енчо Пиронков представя мистериозна изложба

Изложба-изненада е приготвил големият български художник Енчо Пиронков – вернисажът е на 8 февруари, от 18:30 часа, в галерия Нирвана.

Прочутият повече от половин век в цял свят творец ще представи творбите си в изложба без заглавие в галерията на Ники Младжов, където ще се съберат почитатели на един от най-ярките представители на Пловдивската школа от 60-те години на ХХ век наред с Георги Божилов, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски и Христо Стефанов. Колекционери, изкуствоведи, художници и представители на артистичния и бизнес елит гадаят какво им е приготвил прочутият художник, който има зад гърба си самостоятелни изложби в Берлин, Болоня, Будапеща, Варшава, Дрезден, Кьолн, Лайпциг. Енчо Пиронков е носител на престижни отличия, сред които награда на Съюза на българските художници, орден “Кирил и Методий”, званието “заслужил художник”, както и орден “Стара планина” – първа степен.


Енчо Пиронков, който е известен с невероятните багри в картините си, посветени на селския Бит и стария Пловдив, работи и в областта на приложното монументално изкуство и сценичната декорация. Декорите за филма “Сватбите на Йоан Асен са дело на Енчо Пиронков. Негови творби са част от колекцията на Националната художествена галерия, притежание са на колекционери по целия свят. ” За изкуството времето няма значение. Или е изкуство, което влиза във вечността, или не е. Аз съм вече във вечността”, споделя творецът. 


Интересен факт е, че внучката на Енчо Пиронков е една от най-добрите ни тенисистки – Цветана Пиронкова. Баща й Кирил, който е син на художника, е републикански шампион по кану. Синът му Петър е художник, а третият му син – Стою – се е посветил на мениджмънта в областта на изкуството. Дъщерята на твореца – Вида Пиронкова, нашумя напоследък с текста и музиката на песента “Гълъбо”, която Миро превърна в хит. Приятелите на художника се шегуват, че той е предрекъл успеха на песента й – когато е съвсем малка, Вида е нарисувана от баща си с гълъбче над главата – творбата и днес може да се види в столичния куклен театър.