“Иван Георгиев-Рембранда – познатият и непознатият” – изложба живопис и акварел

28 февруари – 19 март 2023 г. 

Галерия Нюанс има удоволствието да Ви покани на отдавна планираната и дълго подготвяна изложба на емблематичния и мистериозен художник – Иван Христов Георгиев. Експозицията “Иван Георгиев-Рембранда – познатият и непознатият” ще бъде открита на 28-ми февруари и ще продължи до 19-ти март.

През 2023 г. се навършват 85 години от рождението на художника и бихме искали да отдадем своята почит към огромния труд на този незаслужено непознат виртуоз на българската живопис от втората половина на ХХ век. Съпътстващ изложбата ще бъде и единственият аудиовизуален материал за Иван Георгиев-Рембранда – документалният филм за художника с режисьор Анна Петкова, който ще бъде прожектиран в галерията.

Иван Георгиев е представител на независими течения в живописта по време на социализма и първите години на прехода, период от изключително значение за визуалните изкуства в страната. Още от завършването на образованието си в Академията Рембранда решава да се отдели от светския живот и никога да не покаже своите работи приживе. Това негово решение от една страна лишава публиката от възможността още от самото начало да оцени неговия неповторим талант и визионерство, но от друга дава на художника свободата, без която едва ли би могъл да изрази по този начин своите търсения и вълнения. Голяма експозиция на автора не е правена от 2008 г., когато СГХГ прави ретроспективна изложба по случай 70 години от рождението му, а интересът към работата и личността му е нестихващ. В рамките на изложбата ще бъдат показани публично произведения от частната колекция на Александър Георгиев – колекционер с неповторим усет към неконюнктурно за времето си изкуство. Благодарение на делото му са съхранени цели колекции от работите на едни от най-значимите, но често непозанти художници. Сред тях са и тези на Иван Георгиев-Рембранда. Произведенията, включени в експозицията, ще представят цялостен поглед към творчеството на художника, показвайки едни от най-добрите му картини.

Очакваме Ви!
ГАЛЕРИЯ НЮАНС
София 1000, ул. Иван Денкоглу 42
www.nuancegallery.bg
0885917960, 0885621713