Иво Дунчев представя “Светии, видения и змейове”

На 10 май, от 18:00 часа, Галерия 10 представя новата изложба на Иво Дунчев “Светии, видения и змейове”.

В новата си изложба Иво Дунчев е наистина нов – в картините му светлината е приела ролята на цвят, на енергично движение, което е част от композицията, понякога тя е фантастичен фон, друг път мек контур очертаващ силата на фигурите. Сюжетите, които вълнуват българското съзнание на художника са познати, но стилистичното им прекрояване е забележително – Иво е изчистил рисунъка си и вече можем да говорим за собствен, Дунчевски почерк, доразвит от предишните му работи, но и направо избухнал в новите.
Колесницата с четири коня на св.Илия е толкова експресивна и дори агресивна, че небесното начало и земното видение въздействат като кадър от историческа лента. Лицата на конете, яхнати от св.Георги и св. Димитър сякаш подсказват душевните състояния на светиите, те са много изразителни, хванати в момент на битка, не само защото и двамата небесни ездачи са биткаджии, воини срещу злото. А защото прототипите им са човешки. По същия начин в движение са хванати и змейовете, които са колкото олицетворение на изкушението, толкова и респектиращи като материя и мистерия. 

При Дунчев Крали Марко не е историческият, а  митологичният херой,той по-скоро има вид на  разярен ангел, въплътил се в човешки вид, но платното чудесно  кореспондира с „крилатия елек” на “Русалията”, настръхнал и вдигнал ръце за бран и отбрана. Между тях лети към магията на майсторлъчието и майстор Манол, старобългарското превъплъщение на Икар, бдят и двете езически  фигури на фантастичните кукерски маски,споходени от бялата снага на мълчаливата и вгледана в себе си нестинарка.  

Приказната приказка, разказана с огнени светлини и колоритни видения, завършва с три танцуващи самодиви и с мъжкото хоро в речните води на празнуващите Богоявление. Личи, че живописната плът на показаните картини са продукт на духовно изпитание и на духовона самосъзнание, а не са случайни настроения. Това предполага продължение на този цикъл от народни сказания, мистерии и християнски герои. Позволявам си да предвидя  в така извисената божия конница и силуета на св.Мина, както и образите на най-българските светици – великомъченицата  Злата Мъгленска и Преподобна Стойна. 

Румен Леонидов