Представят сборното издание за големия художник Цанко Лавренов

Фондация „Цанко Лавренов“ и Книгоиздателска къща „Труд“ в партньорство със Софийска градска художествена галерия представят новата книга за големия български художник Цанко Лавренов. Луксозното, богато като съдържание и илюстрации издание е първото, което в цялост представя творчеството и личността на една от най-изтъкнатите фигури на българското изкуство. То включва в 520 страници 1073 изображения на творби, снимки, писма и документи. Изданието има изключителен приносен характер – за първи път се публикува студия за графичното творчество на Лавренов, а също и за писменото му наследство като критик и изследовател на изкуството. Съставена е първата подробна биография с богат документално-илюстративен материал, произхождащ от личния архив на художника. По-голямата част от факсимилно предложените документи и писма от архива на художника се публикуват за първи път.

Книгата е структурирана чрез модули, проследяващи важни етапи от творческия път на художника, представени със задълбочени изследователски текстове.  Включени са и страници с извадки от публикувани и непубликувани спомени на Лавренов. Имащи пряка връзка с репродуцираните творби, тези пасажи доближават с автентичен глас читателя/зрителя до света на художника. Изданието има амбициите да публикува по-голямата част от живописното наследство на художника с цел да документира и онези творби, които днес са унищожени или с неизвестно местонахождение.

Автори на текстовете са Лаврен Петров, Анелия Николаева, Ружа Маринска, Владимир Димитров, Станислава Николова, Катя Тинева, Жанет Митева. Художник е Людмил Веселинов, а технически редактор Стефка Иванова. Фотограф на повечето живописните произведения е Анатоли Михайлов. Книгата е произведена в печатница „Симолини 94“.

Изданието се представя в Софийска градска художествена галерия на 20 ноември 2018 г, от 18:30 ч., в няколко дни преди рождената дата на художника.

Дарители и спонсори на проекта са:

ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ

АХЕЛОЙ ОМП ООД

ИВАН ЗЛАТИНОВ

КОНСТАНТИН СТАЙКОВ

ГЕОТЕХМИН ООД

ГЕОСТРОЙ АД

ГЕОТРЕЙДИНГ АД

ЕЛАЦИТЕ-МЕД АД

ВИОЛЕТА И СВИЛЕН СПАСОВИ

СДРУЖЕНИЕ УТИЛИС

ПОАД ЦКБ-СИЛА АД

БЕТЕЛГИУС ООД

АЛЕКСАНДЪР КЕРЕЗОВ

ОННИГ КЮЧЮКЯН