Светослав Чулин с фотографска изложба за Борис Христов

Галерия “Средец” открива изложба на 12 февруари със специалното участие на Мариана Цветкова, лауреат на международни награди, ученичка на Борис Христов.

ПОСВЕЩАВА СЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

„РИМ. БОРИС ХРИСТОВ.“ – така някога великият оперен артист е подписвал многобройните пощенски картички, изпращани до близки и приятели.

Сега под това заглавие в 32 фотографски платна се разгръща виждането на  фотографа Светослав Чулин за Вечния град – градът събрал несметно архитектурно богатство и историческо наследство. Но и градът, към който погледът е различен, щом знаеш, че в него е живял и работил Борис Христов.

Кадрите с любимите  и вдъхновяващи  места на Борис Христов са своеобразен увод към главната цел на изложбата: днешен поглед към едно от даренията, които оперният артист оставя на България – разкошната вила на улица „Мадона ди Кампильо“. Тази вила,  в аристократичен квартал на Рим, по негова воля е превърната  в  Българска академия за изкуство и култура. Там под прякото му ръководство се се обучавали български певци.

В сюжета на този фото-разказ са вплетени екстериори от вилата, потопена в светлосенките на прелестния парк. Монументалните кадри са съчетани с любопитни детайли: тежкият жезъл от „Борис Годунов“, прочутият шкаф с перуки, бради и аксесоари, ниша със скъпи спомени…

Откриването на изложбата ще бъде на 12 февруари от 18 часа, на бул. Анександър Стамболийски” 17.