„Трима Йордановци в люлката на морето“ – изложба в галерия “Средец”

Трима талантливи и обичани бургаски художници – Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов – ще гостуват със своя изложба в престижната галерия „Средец“ на Министерството на културата.

Откриването на експозицията „Трима Йордановци в люлката на морето“ с вернисаж ще бъде на 17 март /сряда/ от 14:00 до 18:30 часа.

Успешното артистично трио е създадено преди 22 години, а повод е общият им имен ден и голям християнски празник – Богоявление.

И тази година тримата Йордановци спазиха традицията и откриха обща изложба навръх 6 януари. На впечатляващата експозиция ще може да се наслади и софийската публика. Творбите ще могат да бъдат разгледани в галерия „Средец“ от 17 март до 1 април.

Картините на Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов ще гостуват в престижното столично арт пространство по инициатива на Община Бургас.

Ето какво пише Людмила Кутиева за тримата Йордановци:

Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов

“Общата изложба на Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов вече 22 години е едно от най-запомнящите се събития в културния календар на Община Бургас.

Великолепната идея, родена спонтанно и осъществена за път през 1999 година в галерия „Неси“, продължава своя пълноценен живот в галерия „Богориди” и до днес. Резултатът е не само вълнуващо преживяване за артистичните среди на големия празник Богоявление, но и създаване на творческа история, чрез която може да се проследи развитието на трима от най-ярките бургаски автори. Всеки един от тях върви по собствения път в търсене на своя индивидуалност.

Йордан Маринов прецизно отразява действителността с извайване на всеки един детайл, търсещ винаги различното в разработка на реалистичното.

Йордан Петров включва в поредицата от общи изложби богат набор от сюжети – пейзажи или фигурални композиции с фолклорни, исторически, християнски или езически елементи, потапящ ни в магичната атмосфера на своя естетически свят.

В традиционната изложба най-младият, Йордан Ангелов, вплита философски нишки. С времето авторът все по-дълбоко се вглежда в себе си, за да достигне до важните въпроси, които вълнуват със своята общочовешка всеобхватност.

Изключителното влияние на морето е силно изразено и при тримата автори. Те наблюдават неговите състояния, живеят до него и с него. То ги завладява със своята красота и мощ. За тях е живо създание, което се движи и изменя непрекъснато, огромно, всеобхватно, безкрайно. Морето винаги присъства в техните платна, конкретно изобразено или като едва доловимо философско усещане.”