Усещане – изложба с творби на жени-творци

58 жени – творци – 107 художествени произведения от фонда на Художествената галерия  „Станислав Доспевски” могат да бъдат разгледани в Пазарджик до 31 март.

В историята на изкуството ролята на жената е била вдъхновител на творците – муза на ума и сърцето, на четката и перото. Тя е красива, невинна, нежна. Тя е и демон, и сила – способна да обезоръжи и най-зоркия и остър ум. Тези много лица на жената я превръщат в муза на безброй автори, но това не е достатъчно да се опише същинската сила и магия, която крие женската природа – жената – творец.
Жените – творци във времето са се сблъсквали с редица предизвикателства във връзка с налагането на ролята им в обществото и в изкуството.
Коя е жената в изкуството на съвременния свят? Днес, тя е обект, субект, автор и инициатор.
В очакване на пролетта и месеца, който вещае пробуждане на природата и сетивата, Художествена галерия „Станислав Доспевски” подбра една „нежна селекция” от женски имена от фонда, накратко наречена „Усещане”.
В художествения фонд на галерията се съхраняват стотици творби на десетки жени – творци от миналото столетие до наши дни. Истинско тържество на духа е новата експозиция на галерията с избрани творби. Някои от тях отдавна не показвани, чакащи своя момент във фондохранилището на Художествени галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик.

В изложба „Усещане” ще забележите силното присъствие на нежните „черно – бели богини” – Анна Крамер, Златка Дъбова, Жана Костуркова, Анастасия Панайотова, Мана Парпулова. Стратегическо място в експозицията заема триизмерното изкуство – скулптура и керамика с изящните творби на Анна Машева, Милена Бочукова, Емилия Емилова, Олга Наздрачева и др. Живописните произведения от фонда са на жените-художници Елисавета Консулова – Вазова, Калина Тасева, Ана Петрова, Веса Василева, Мира Йовчева – Лехчанска, Магда Абазова, Лилияна Русева, Лика Янко, Долорес Дилова, Бисера Прахова, Десислава Минчева и много други. Включени са няколко творби от новото попълнение в раздел „Живопис” – малка не обособена колекция, чийто автор е Мария Доспевска – внучка на Станислав Доспевски. Достигаме новото време и отбелязваме последната, постъпила в плеадата от женски имена във фонда – Дарина Пеева, след последната Национална графична изложба „Георги Герасимов” 2017 г. (организирана от ХГ „Станислав Доспевски” Пазарджик). В експозицията присъстват и творби на жени – творци, добре познати от художествения живот на град Пазарджик – Александра Кисовска, Богдана Влайкова, Евгения Панчова, Надежда Иванова, Вера Стефанова, Елисавета Здравкова, Маргарита Иванова, Елена Лютакова, Елеонора Хаджиниколова, Мария Дамянова, Евелина Тодева, Мария Баракова-Радева и др.
В настоящата изложба публиката ще види основните видове изящно изкуство – живопис, графика, скулптура, ще се наслади и на жанрово многообразие – портрет, пейзаж, натюрморт, композиция. Интересен е „специфичният език” на изразяване на всяка една от представените 58 жени-творци с общо 107 художествени произведения оформящи изящната експозиция.
Авторското, видовото, стиловото и жанрово многообразие на изложба „Усещане” отваря нови хоризонти за културни, изследователски, образователни, методически възможности за иновативни и интегративни връзки между културни и образователни институти.