Хубен Черкелов представя изложбата “120 лица”

На 21-ви февруари 2018г. в Националния аргеологически музей ще бъде открита експозицията “120 лица” на Хубен Черкелов. Творящият в Манхатан художник се завръща на българската сцена след 18 години отсъствие.

“120 лица” е мащабна творба, педантично изпълнена от автора. Този комплект от десетки платна засега е без аналог в съвременното изкуство у нас и в българско изобразително изкуство като цяло. Със своя обем, това е един свръх-проект, създаван в продължение на повече от две години.Хубен Черкелов превежда на езика на концептуалното изобразително изкуство връзката между политиката, финансите и историческата памет. 

Проектът “120 лица” е връщане и към ценната практика на среща между съвременно изкуство и класическите музеини пространства. През 90-те години в същото това пространство – Националния археологически институт с музей при БАН – е представена изложбата „ВидеоХарт“ – видео и хартия. В нея участват със свои произведения близките съмишленици на Хубен Черкелов от Кръга XXL – Косьо Минчев и Георги Тушев, а самият Черкелов също е ангажиран с реализацията и работи по този проект. Сега, години по-късно, художникът се завръща в същото пространство и адаптира своята творба за уникалната сграда на Института и музея.

 

 

Проект “120 лица” се реализира с финансовата подкрепа на „Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура“.
Осъществява се в партньорство със Столична община и с подкрепата на Аерогара София.

Следващо гостуване на “120 лица”е в град Самоков, а предишното – в Лонг Айлънд Сити, Ню Йорк, САЩ (април-май 2017г.).