Хубен Черкелов (Houben R.T.)

Хубен Черкелов (Houben R.T.) е роден през 1970 г. Живее и работи в Ню Йорк. В своите ранни произведения – фотографии, филми и инсталации, разглежда теми, свързани с периода на прехода в най-новата ни история и постсоциалистическото общество. Заедно с колегите си Косьо Минчев и Георги Тушев той бе автор на вездесъщите графити „Косьо, Хубен, Тушев“, белязали много столични локации в началото на промените. В настоящите си творби пресъздава образи, вдъхновени от изображения върху финансови документи, като използва техника с фолио и акрилни бои. В тях открива начини, чрез които символни образи легитимират националната идентичност. Работи на Черкелов са представяни в Музея на изкуствата Бронкс, Ню Йорк, Музея Брогън, Флорида, 54-тото Венецианско биенале и галерии в Бостън, Ню Йорк и др.

Първа самостоятелна изложба на художника Хубен Черкелов у нас от 18 години насам се открива в петък, 2 февруари, от 18.30 часа в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, на бул. „Черни връх“ 2. Специално за експозицията „Имане“ авторът е създал 10 платна, интерпретиращи картини на значими за българската живопис имена като Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти.

През последните години за основа на своята живопис авторът използва визуални образи, заимствани от финансови документи като банкноти, монети, чекове, облигации и др., като размишлява върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Освен паричен знак, за художника банкнотата e визуален код, сбор от символи и знаци, средство за опознаване и оценяване на изкуството като стойност. Тя е и материална единица за най-лесния и естествен международен обмен – отпечатана по различно време, на различни места, тя провокира художника в неговите разсъждения за мястото на твореца и ролята на изкуството.

„Миналото никога не е мъртво, то дори не е минало”. Този цитат от „Реквием за една светица“ на Уилям Фокнър ни отвежда най-близо до идеята на Черкелов. Ориентирите за време и пространство, за „тук“ и „сега“, са изчезнали; ситуациите са повторяеми. Картините на Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев присъстват върху банкноти, печатани през 20-те години на миналия век от American Banknote Co. Появяват се отново – този път върху платната на Хубен Черкелов, рисувани в ателието му в Ню Йорк и превърнали се в символи на национална сила и идентичност.

 

Изложбата „Имане“, която ще може да се види до 11 март, е под патронажа на заместник министър-председателя и министър на външните работи на България Екатерина Захариева.

КЪМ СТАТИЯТА НЯМА КОМЕНТАРИ. Н