Художествените прключения на Вирджиния Мори и нейната химикалка

Вирджиния Мори е италиански илюстратор от Пезаро.  Тя е забележителна с това, че използва така познатите ни химикалки, при създаването на меланхолични дами, мечти, кошмари и страхове.  Изучавала е анимация и илюстрация в Урбино.

,,Рисувах, откакто бях дете, но никога не съм мислила, че това може да е професия (и никой в ​​Италия не ми каза това, когато бях млада)”, разказва Вирджиния пред Spindle. Изучава анимация и илюстрация в Института по изкуствата, Урбино. В същото време художничката  търси икономическа независимост и е  напълно объркана за своята съдба.  Работи в ресторанти, фабрики, в селско стопанство, но нищо не я кара да се чувства така, както рисуването. И днес Вирджиния Мори прави това, което ѝ носи щастие и удовлетвореност – рисува всеки ден. Когато не работи върху илюстрации,  тя правя анимирани късометражни филми или казано иначе прави хиляди рисунки.

Използвайки прости линейни рисунки и изображения, Вирджиния Мори улавя сложни човешки емоции. Много от илюстрациите ѝ се свързват с меланхолията, с теми на изолация и безпокойство. Но въпреки това в творбите и могат да  се открият моменти на лекота и бягство, особено в илюстрациите на книги. Произведенията на Мори са склонни да съдържат само един човек, често млада женска героиня или няколко души, които не взаимодействат.

Наскоро илюстрациите на Мори вдъхновиха за фотосесия  модната марка Gucci.

www.thisiscolossal.com