Защо Анри Матис бил обсебен от златни рибки?

Henri Matisse, The Goldfish Bowl, 1921-22, detail, The Metropolitan Museum of Art

Златна рибка тук, златна рибка там, в купа, в аквариум, на масата, до прозореца, златна рибка навсякъде. Защо е имало период в който Анри Матис е бил пристрастен към златните рибки?

Малко разследване

Рибката присъства в поне 10 от неговите картини, нарисувани в периода между пролетта и ранната есен на 1912г.

Какво бихте пожелали на златната рибка?

Според преданието, златната рибка има способността да изпълнява три наши желания. Но за това ли Матис я е рисувал отново и отново?

Златните рибки била представена на европейците от Азия през 17 век, докато американците ги забелязали чак през 1850г, когато бързо набрали популярност. Заради лъщящата им повърхност те символизирали късмет и богатство, и поради тази причина се превърнали в често срещан подарък от мъжете за жените на първата им годишнина, като символ на просперитета който предстои. Но това не може да се интерпретира относно картините на Матис, тъй като той се оженил за Амели през 1898г.

Henri Matisse, Arab Coffeehouse, 1912-1913, The State Hermitage Museum, Saint Petersburg Henri Matisse, Zorah on the terrace, 1912, the Pushkin State Museum of Fine Arts, Moscow matisse obsessed with goldfish

Възможно е Матис да се е впечатлил от златните рибки по време на пътешествието му до Танжер, Мароко, през което наблюдавал и изследвал спокойния духовен живот на местните. Той често ги рисувал как медитират, взирайки се в съдове със златни рибки.

За Матис, златната рибка символизирала ведрата природа на мислене в мароканците, за това и я рисувал. А така, упражнявал и своята природа. Веднъж, той написва следното: изкуство на равновесие, чистота и спокойствие, лишено от обезпокоително или депресиращо състояние. Изкуство, което може да бъде… успокояващо влияние върху ума. Нещо като хубаво, удобно кресло, на което отпускаш умората.

 

 

mydailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов