България ще бъде част от четящите в цял свят страни

“Нощ на литературата” 2019 популяризира съвременни европейски автори

На 15 май от 18:00 ч. до 22:00 ч. ще се чете европейска преводна литература в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и др. Новото тази година е, че за първи път Нощта на литературата се обръща и към българската литература в превод. В новата поредица, която се реализира със съдействието на Къща за литература и превод, съвременни български автори ще звучат в превод на различни европейски езици.

И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят финландска, австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, словашка или чешка поезия и проза.

Главни организатори на “Нощ на литературата” 2019 са: Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София, Чешки център и Фондация „Следваща страница“.

Медийни партньори на събитието са Българското национално радио, онлайн медиите „Аз чета“, “Въпреки” и LoveTheater.bg.

В градовете организатори и координатори на Нощ на литературата са самите общини в партньорство с библиотеки, читалища, младежки организации и др.

В София “Нощ на литературата” е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

На 15 май всички важни елементи ще са налице – вечер, хубава книга и четене на глас.

Източник и снимки: “Нощ на литературата”, Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →