България втора сред 110 държави по атрактивност за възрастните хора

Германският пенсионер отправя взор към България! Евтино, топло…

Германците, които прекарват старините си в чужбина, предпочитат Швейцария, САЩ и Австрия. Но още по-добри условия предлагат страни като Грузия и България – заради по-ниските разходи за живот там, сочи проучване. Редица германски пенсионери се преселват в чужбина – в страни, където климатът е по-добър, а разходите за живот – по-ниски. Тази тенденция се засилва.

Само през 2017 г. броят на германските пенсионери, живеещи в чужбина, се е увеличил с 3000 –  на близо 237 хиляди души.

Повечето от тях живеят в съседни на Германия държави или в Северна Америка, но все по-често те се насочват към Източна Европа или Турция, като отбелязва, че „Причината за това обикновено е в по-ниските разходи за живот там”. Други фактори, които играят решаваща роля за избора на ново място за живот, са наличието на добро здравеопазване, функциониращ обществен живот и лична сигурност.

За втори път от 2017 г.  в. „Велт ам зонтаг” прави подробни сравнителни анализи на общо 110 държави в света, за да селектира онези от тях, които предлагат най-привлекателните и изгодни условия за живот на германските пенсионери. Изследването обхваща 20 държави в които живеят най-голям брой пенсионери с германско гражданство. На първо място е Швейцария – с 26 000 германски пенсионери, следвана от САЩ и Австрия с по около 24 000 души.

* Какво показва статистиката обаче в последните години ?

Между 2016 г. и 2017 г. само в Унгария увеличението е било от 7,5%, в Полша, Чехия, Тайланд и Турция – с над 5 на сто. Тези държави са сред водещите в класацията по привлекателност. По отношение на критерия за разходи за живот, повечето източноевропейски държави имат сериозно предимство пред останалите.  Например в Полша, е достатъчна само една трета от средствата, които биха били необходими, за да се поддържа жизнен стандарт, сходен с този в Швейцария.

* На изток е по-евтино

Беларус и  Босна и Херцеговина го доказват, но и показват колко важни са и останалите критерии – като качеството на здравните грижи, наличието на ефективна държавна администрация.

От групата на 20-те държави, в които живеят най-много германски пенсионери, най-привлекателни за живот се оказват Полша, Чехия и Унгария – поради сравнително ниските разходи, доброто ниво на здравеопазване и високото ниво на сигурност за гражданите. На четвърто място е Турция, която поради обезценяването на лирата е дори по-евтина от трите източноевропейски държави, но изостава от тях по някои други критерии.

Друга страна, която напоследък привлича все повече пенсионирани германци, е Бразилия, която е на 11-то място. По-добри класирания отбелязват също Австралия и Швейцария. В Швейцария това се дължи най-вече на изключително доброто здравеопазване и високото ниво на сигурност, благодарение на които страната компенсира високите разходи за живот.

В дъното на класацията сред най-предпочитаните 20 чужди държави за живот остава САЩ, където има съчетание от няколко неблагоприятни фактора – високи разходи за живот, и недостатъчна лична сигурност, дължаща се на високото ниво на престъпността.

За германският пенсионер разходите за живот в България са ниски и личната сигурност – гарантирана

В класацията на изследваните общо 110 държави,  България заема сензационното второ място. Изданието отбелязва, че  за човек с германска пенсия разходите за живот в България са ниски, здравеопазването – поне в големите градове и туристически центрове е добро, а и личната сигурност– гарантирана.

„А който избере да живее край морето, може да се наслаждава и на твърде приятен климат. Особено по-възрастните хора от бившата ГДР навярно с добро чувство си спомнят за приятните си летни престои в България”.

Като предимство е отбелязано и това, че страната е част от ЕС, което дава на германските пенсионери необходимото чувство за сигурност.

Поради незначителния досега бройна пенсионери с германско гражданство, преселили се в България, страната досега не успява да влезе в класацията на най-предпочитаните дестинации, уточняват авторите. Същото важи и за Грузия, където животът е значително по-евтин, отколкото в България, климатът също е мек, а и по отношение на останалите критерии резултатът е сходен.

Източник:Dnesbg, снимки Sofiapress

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →