Български културен институт-Варшава представя Арт Галерия „Le Papillon-Варна

Със специалното участие на Христо Христов – носител на „Златно перо” за цялостен принос за развитието на българската култура

“Начало и край” – автор Онник Каранфилиан

“Изложбата, с която гостува галерия “Le Papillon” в Полша е под заглавието „Из Колекциите“ и е традиционна за галерията сборна кураторска изложба графика голям и малък формат, екслибрис и рисунка, която има вече 12 издания в поредни години. 
Експозицията е по покана на БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ – Варшава и ще представи специална селекция от нови и по-стари графики и рисунки, изпълнени в различни графични техники на едни от най-добрите български графици, награждавани в международни престижни конкурси, с трайни следи и ярко присъствие в артистичната карта на България. 

Утринна звезда” – автор Милко БожковЗа обстойно представяне на съвременното българско графично изкуство във Варшава, са селектирани 24 от водещите съвременни български графици, работещи в разнообразни графични техники и стилове – от модерни абстрактни произведения до ювелирно изпълнени графики с фини детайли. В изложбата са включени както последни творби на автори, отличени с множество награди, включително и от графични конкурси в Полша, така и по-стари графики на емблематични за българския артистичен живот художници, наложили се и извън границите на България. Експозицията е със специалното участие на 4 бронзови пластики на известния български скулптор Христо Христов – носител на награда „Златно перо“ за цялостен принос за развитието на българската култура. 

“Истории от рая II” – автор Христо Керин


В една експозиция е трудно да се обхване богатството на българското графично изкуство, но изборът представя достойно български художници с широко международно признание. Това са авторите, чийто произведения ще представи галерията:Велико Маринчевски, Венцеслав Антонов, Георги Лечев, Дарина Пеева, Десислава Христова, Димо Колибаров, Еди Баръмов, Живко Мутафчиев, Иван Стратиев, Калоян Илиев – Кокимото, Любен Диманов, Милко Божков, Онник Каранфилян, Петър Великов, Петьо Маринов, Робърт Баръмов, Румен Нисторов, Сашо Анастасов, проф. Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Христо Керин, Христо Христов, Цветан Казанджиев, Юлиян Йорданов. 

Акцента в тази изложба са професионално изпълнени графики голям формат и произведения, подбрани от множество творби на автори на световно ниво с високи рисувачески умения, всички отличени с повече от една награди в международни престижни форуми в техниките: офорт, литография, суха игла, алграфия, мецотинто, акватинта, сериграфия, дигитален печат, а също и рисунка акрил и маслен пастел. 

“Докосвайки небето”- автор Живко МутафчиевЕкспозицията се открива официално днес /4-ти април/ и може да бъде видяна до 5-и май 2019 г. в залите на Български културен институт във Варшава www.bikpolska.pl,след което ще гостува на още няколко галерии в Полша.

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →