Бандерас в драматичната роля на Пикасо

Антонио Бандерас се превъплъщава като Пикасо в мелодраматичният минисериал на National Geographic “Геният: Пикасо”

Актьорът Антонио Бандерас отпразнува световната премиера на “Геният: Пикасо” в родния град на самия художник Малага, Южна Испания. (Това е  родното място и на Бандерас.) Актьорът играе ролята на великия художник в минисериала от 10 части, който ще се излъчва от 24 април.

По време на фестивалите, един много различен филм за Пикасо се доближава до  съзнанието на звездата. Испанският режисьор Карлос Саура отдавна е искал Бандерас да играе Пикасо в неговия проект “33 дни” – филм за изкуството, който се фокусира върху създаването на прочутата картина “Герника” през пролетта и лятото на 1937 г.

 ,,Имам нужда от период на почивка, за да се справя с образа на Пикасо”, казва актьорът пред El Online. Само миналата седмица той заснема грандиозна сцена с Дора Маар (изиграна от Саманта Коли) – фотографката, която е била муза и любовница на Пикасо, когато той е рисувал “Герника”.

Междувременно 80-годишният режисьор има различен подход. Бандерас казва, че Саура иска да създаде “неконвенционален” филм, в който голямата антивоенна рисунка на художника се превръща в портал.  Портал, през който зрителят може да се вмъкне в испанската гражданска война. Испанският актьор-легенда заяви, че филмът  временно е в “пауза” поради липса на финансиране. За радост изглежда, че за проекта отново предстои зелена светлина .

National Geographic предлага по-конвенционално третиране на живота на Пикасо, проследявайки неговото развитие от безработен млад художник (изигран от  Алекс Рич) до най-известните и най-богати в света (Бандерас). Трейлърът показва, че любовният живот на художника е бил много богат.  Жените избледняват като млади, а по-късно на средна възраст Пикасо им заявява: “Искам да ви рисувам!
Въпреки, че Пикасо е известен с унизителното си отношение към жените психическите щети, които им нанася, Бандерас не би се отказал от проекта. “Не правя морална преценка”, казва актьорът. “Никога не го правя с героите, които играя”. Той обаче признава, че художникът има много недостатъци: “Проблемът на Пикасо е, че той иска всичко.” Тази  черта е очарователна за едно дете, “но не и за един старец”, добави латино актьорът.

Филмът “Геният: Пикасо” ще бъде излъчен по време на филмовия фестивал Tribeca в Ню Йорк на 20 април. След това ще следват разговори с Бандерас и останалата част от актьорите.

news.artnet.com

Мариела Петкова