Благовещение! Началото на нашето спасение

С този ден се свързва идването на прелетните птици и пролетното пробуждане

Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. На този светъл празник се възпоменава едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото. Както повествува св. евангелист Лука, на този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил Божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания Месия – Избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението.

„Нека приемем c трепет и вяра тайната на светото Благовещение – девицата Мариам ражда Иисус, Божия Син, за да ни спаси и царството My не ще има край. И възрадвани от тази чудна тайна да станем и ние носители и разпространители на Благовещенската радост.

A за да станем апостоли на тази радост, трябва да отворим широко сърцата си за нея. Нека винаги да пребъдваме в тази Благовещенска Христова и Божия радост. C нея ние, дори и бедни, мнозина ще обогатим; макар и страдащи, мнозина ще утешим и дори и нищо да нямаме, всичко ще притежаваме. Амин!“

Празникът се чества от всички християни, независимо от традицията и църквата към която принадлежат.

Обреди и традиции

В народния календар денят е известен като Благовец или половин Великден, защото поверието гласи, че тогава долитат кукувиците и лястовиците и известяват на хората благата вест за възраждането на природата и идващата пролет.

В България, Благовещение се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ /коприва, спанак, лапад и др./ . Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.

Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и по-бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.

 През деня стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина не се ръкоделства – жените не докосват игли, куки или конци.

Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна.

Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.
Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година.
Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година.

В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните. На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец”.


Имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела, Гавраила.

Източник:БНТ, Вяра и Общество,Снимки: wikipedia

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →