Близо ли е краят на археологичското ни наследство?

„Не искам да съм лош пророк, но от една-две години ме предупреждават хора от високо ниво, че определени кръгове не са съгласни да дават пари за археология, по тарифата, публикувана в “Държавен вестник”, а също и със спазването на строги правила. Така или иначе очаквам изграданета система да бъде атомизирана, защото тогава ставаме по-лесни за управление и преставаме да бъдем фактор, с който да се съобразяват“. Това коментира доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националният археологически музей  (НАИМ) при БАН, на въпрос относно проект за промени в Закона за културното наследство.

Част от промените предвиждат възможност за сформиране на частни сдружения, които да правят проучвания под претекст, че в България има много археолози без работа.

„Тези предложения тревожат археолози от цяла България, защото представляват опит да се заобиколи закона и да се приватизира археологията. В повечето европейски страни вече направиха тази грешка и връщането назад е много турдно, тъй като системата е разбита. Положението там е пагубно – работят на ниски цени, не се спазва методиката, фирмите дори не плащат на наетите археолози, а музеите не приемат находките, поради фалшива документация“, добави доц. Вагалински.

„България, заедно с Дания и Румъния, е една от малкото останали страни в Европа, в които археологията е все още в държавни ръце. Но очеивидно това не се харесва на хората с повече пари и на управляващите, които не искат да отделят стредства за археология. Те искат просто да затворят кръга. Още повече, че внесеното предложение не е издържано юрисдически, и че има още един фактор, допълнително утежняваш обстоятелствата – иманярите. В България те са поне 30 000 и са неконтролируеми. Ако към тях добавим и частни фирми – можем да сложим кръст на археологическото наследство!

Тази мрачна прогноза доц. Вагалински изказа на коференцията по повод откирването на единадесетатата поредна изложба “Българска археология 2017”. То ще се състои на 16-ти февруари 2018г. в Националния археологически музей. В изложбата се представя теренната работа на българските археолози през изминалата година. В нея са включени 340 експоната от 22 обекта, различни като вид и хронология – от ранната праистория до Средновековието.

По повод на изложбата д-р Камен Бояджиев коментира: “Изключително много благодарим на приятелската подкрепа, указана ни от редица археологически и исторически музеи в страната”. Като съорганизатори се включват: Националният исторически музей, Регионален археологически музей Пловдив, Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград, РИМ Велико Търново, РИМ Видин, РИМ Пазарджик, РИМ София, РИМ Шумен, Археологически музей “Марица-Изток” Раднево, Музей “Старинен Несебър”, Общински исторически музей (ОИМ) Средец, Исторически музей (ИМ) Белоградчик, ИМ Димитровград, ИМ Дряново,ИМ Петрич, ИМ Свиленград и ИМ Севлиево.

Като заключение, доц. Вагалински отбеляза: “Организирахме изложбата навреме, защото механизмът е смазан и системата работи. А най-важното е, че я превръщаме в традиция”.

Ще можете да разгледате новооткритите материари от 16.02.2018г. до 01.04.2018г.

 

 

Виолета Цолова