Атанас Капралов очарова публиката на Яворовите дни

Анжела Димчева

Стотици почитатели на поезията се събраха около паметника на Пейо Яворов в Поморие вечерта на 2 септември 2023, за да чуят рецитала на Атанас Капралов, който представи най-новата си стихосбирка „По мярка на духа“ (2022, изд. „Летера“). В програмата се редуваха авторски рецитал, песни в изпълнение на Хайгашод Агасян и литературно-критически ескизи от Катя Зографова.

Атанас Капралов до паметника на Пейо Яворов в Поморие – Яворови дни – 2023.

Публиката чу три великолепни песни по музика на Хайгашод Агасян и стихове на Капралов, като сред тях беше и най-новата творба на творческия тандем „Какво повече искаш“, която вече е записана от Веселин Маринов и скоро ще се появи в музикалния ефир. Рециталът включваше повече от 20 стихотворения, като започна с „Избор“, продължи с „В няколко мига“, „Кошмарите на моите пророчества“, „Към върха“, „Родината“, „Голота“, „Спасителна среща“, „Заедно в космоса“, „Привличане“… Поетът прочете и най-нови творби, написани през последните седмици. Той умело преливаше тематично и емоционално поетичния водопад: от социално ангажирани стихотворения към патриотичната тема, общо философски послания и любовната изповед. Спасението е в любовта между сродните души – чисти, неподкупни и извисени морално – това е основното послание в тази поезия.

Хайгашод Агасян изпълнява песни по своя музика и стихове на Атанас Капралов

В анализа си Катя Зографова отбеляза, че „Атанас Капралов е сред малцината поети, които не възпяват морски изгреви и залези, а устояват жертвено – с чест и мъжество – достойнството на народа си и оцеляването на грешния ни свят“.

Защо Атанас Капралов е сред разпознаваемите поети у нас? Той не мълчи по актуалната тематика на деня, без значение дали тя е политическа, социална, икономическа, етническа, мултикултурна. Много често в диапазона на поетичния тайнопис ще съзрем превъплъщенията на „аз”-а: от социално бунтарство през национално самопокръстване до интимно съзерцание. Той пише по вътрешна необходимост – с абсолютното съзнание, че да си поет в България днес нито е престижно, нито носи материална изгода. Борави перфектно и с класическия, и със свободния стих.

Неговият оксиморонен начин на стихописване формира оригиналния му почерк, защото притежава способността да преодолява себе си, да не се скрива зад общоприети думички и красиви шаблони, а от неодушевената материя да изважда субстанцията на живота.