„Безмилостно пътуване“ на Петя Вангелова отпътува към читателите

Анжела Димчева

 Едно прелюбопитно четиво беше представено в галерия-книжарница „София-прес“ на 11 юли 2023 г. Книгата на Петя Вангелова „Безмилостно пътуване“ (изд. „Български писател“, 2023) въвлича читателя в странни, екзотични и опасни преживявания в Африка – войни с невъобразима жестокост, болести, ужасяващи жеги, джунглата с нейните опасности. Това повествование е компилация между пътепис, мемоар, хроника и романизирана биография. Главната героиня Яна заминава на доброволческа мисия в Бурунди, Руанда, Танзания… Време-пространствените паралели ни пренасят ту в Африка, ту в Европа и Канада – контрастите в цивилизационно отношение са поразяващи.

Боян Ангелов, Петя Вангелова, Людмил Димитров, Иван Добчев, Николай Стоянов

Премиерата се водеше от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, а любопитството на публиката се увеличаваше с постепенното осветляване на все нови и нови факти около сюжета и написването на книгата. Авторката разказа за идеите, които са я движили: „Исках да започна тази книга още в 1994 г., но претовареното ми служебно ежедневие ми попречи да опиша това, което наблюдавах. А и очевидно превръщането на лични преживявания във фикшън литература има нужда от дистанция“. Тя благодари на редактора си Николай Стоянов, на рецензентите си проф. Иван Добчев и проф. Людмил Димитров, на консултанта проф. Георги Каприев. За работата си върху илюстрациите, обогатили визуално изданието, говори художникът Григор Григоров: „Работата ми върху оформлението беше истинско приключение. Книгата излъчва енергия, която увлича читателя“.

Проф. Людмил Димитров

Проф. Людмил Димитров анализира посланията и стила на авторката, позова се на архетипните езикови пластове, акцентира на относителността на мира и приоритетната сделка, каквато представлява войната – независимо къде се води. В послеслова към изданието той определя Европа като о(па)кото на Африка, изтъквайки: „В подобен наратив усещането за сблъсък на цивилизациите е неминуемо, но защитната мембрана, тушираното (сподавено) превъзходство на европейския човек спрямо хората от „третия свят“, е в доброволното му заминаване за там. Тоест в съзнателния му избор на различното, непознатото, рискованото, придружено от постоянно напрежение…“.

 

 

 

 

 

 

 

Боян Ангелов

Проф. Иван Добчев направи паралел между военните действия в книгата и днешната военна ситуация в Европа, определяйки книгата на Петя Вангелова като „една възвишена изповед на посветилия се в мисията на опазване на човешкото, на състраданието към страдащите, безмилостно избивани и осквернявани човешки същества, независимо от цвета на кожата и вероизповеданието им“.

 

 

Два ключови откъса от фабулата прочете младата актриса Неда Спасова.