Благовещение в къща музей „Никола Вапцаров“ – София

На 25 март от 17,30 ч. в залите на софийския музей на Никола Вапцаров на ул. „Ангел Кънчев“ №37 ще ви очакват няколко благовещенски събития.

Под надслов „ЖЕНАТА – МАЙКА, ТВОРЕЦ И МУЗА“ ще се състои поетично четене, в което ще прозвучат класически и съвременни женски гласове.

Актрисата Елена Петрова ще изпълни стихове на Дора Габе, Мара Белчева и Елисавета Багряна, посветени на любовта, майчинството, живота и смъртта. В четенето ще участват и съвременни поетеси, някои от които вписани в „женските генеалогии“ майка – дъщеря, баба – внучка: Надежда Захариева и Райна Дамянова, Елисавета Шапкарева, внучката на Багряна. Други участнички са Надя Попова, Гергина Дворецка и Кети Бозукова.

Катя Зографова, главен уредник на музея, ще открие тематична изложба от книги, списания, оригинални ръкописи и снимки на жени. Специално внимание е отделено на красивите стари женски фотоси, защото 25 март е и Международен ден на пощенската картичка.

Водеща в експозицията е витрината с оригиналните снимки на първата и последната любими на Никола Вапцаров и поетичните творби, които им е посветил.

Представени са пощенската картичка „Любовен шепот“, с която Никола и Бойка се запознават на знаковия 8 декември в кантиното на Хартиената фабрика в Кочериново и предсмъртното стихотворение на поета с мото „На жена ми“ – шедьовърът „Прощално“ от култовата тетрадка „Сампа“. Ще могат да бъдат видени и ръкописи на ранните Вапцарови творби като „Желание“, посветена на Анна Мицова или „На залязващата“, вдъхновена от таланта на оперетната звезда Мими Балканска, по която неотдавна бе създадена „Песен за Мими“ в изпълнение на актьора Дарин Ангелов.

Изложбата включва богата и пъстра колекция от портретни снимки на знаменити българки като Райна Княгиня и царица Мария Луиза, „равноправката“ Димитрана Иванова, „музите“ на Пенчо Славейков – Олга Маркова-Вълнарова и Мара Белчева… Особен акцент са сценичните портрети на българки, завладели световните сцени: оперните прими Елена Николай и Катя Попова, киноактрисата Надя Ножарова и др.

Отделна тема е жената – мадона и земна майка, предоставена с прекрасни пощенски картички, благодарение на Лилия Николова и Владимир Цветков от „Летописи“.

 

Във „Високото пространство“, както е известен този музей, ще може да бъде разгледана и изложбата „Как ще спреш ти мене, волната…“, посветена на живота и литературното дело на гранддамата на българската поезия Елисавета Багряна.

За контакти: Катя Зографова, гл. уредник на къща музей „Никола Вапцаров“, тел. 0887710868