Варна: Матине „Накъде?“ с Берлинския камерен ансамбъл „Knobelsdorff“

13 април 2024, 11.00, Държавна опера Варна

Камерният концерт „Накъде?“ на 13 април, 11.00, Държавна опера Варна, за първи път ще срещне публиката с ансамбъл „Knobelsdorff“. Ще звучат избрани песни на най-големия лирик на Романтизма Франц Шуберт, сред тях “Wohin” (Накъде), “Am See” (Край езерото), “Gretchen am Spinnrad” (Гретхен на чекръка“), както и известния клавирен квинтет “Die Forelle” (Пъстървата). Творчеството на Йохан Хумел ще бъде представено с Клавирен квинтет в ми бемол, оп. 87.

Берлинският ансамбъл „Knobelsdorff“, съставен от музиканти на Staatskapelle Berlin, се изявява предимно в Staatsoper „Unter den Linden”, но изнася концерти и на други места. Ансамбълът издирва и интерпретира малко познати триа, квартети, квинтети и дори секстети за струнни инструменти. Акцентът е върху камерната музика със струнни инструменти и пиано, но в репертоара на формацията присъстват и смесени състави от струнни и духови инструменти, както и произведения със солисти. На варненска сцена ще свирят Вилиана Вълчева – пиано, Петра Швайгер – цигулка; Станислава Стойкова – виола; Джонатан Вайгле – виолончело; Алф Мозер – контрабас.

Вилиана Вълчева, която публиката познава и като диригент, споделя: „Концертът Хумел-Шуберт е много емблематичен за мен. Това е и първият проект, който направих с изключителните музиканти от Staatskapelle Berlin. Вече сме го изпълнявали както в Staatsoper Berlin, така и на летния фестивал в Братислава, където гостуват имена като Роландо Виязон , Хосе Кура и още много звездни оперни творци. „Накъде?“, или „Wohin“, е една от песните на Шуберт от песенния му цикъл „Хубавата мелничарка”. Избрали сме я за заглавие и на концерта, в който преобладава творчеството на Шуберт, в комбинация с класическия клавирен квинтет на Непомук Хумел. Благодаря на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, която ни покани да изнесем този концерт и в Държавна опера Варна. Очаквам събитието с нетърпение, защото в този състав ще свирим за първи път в България, а и аз, и виолистката Станислава Стойкова, която също е част от състава на Staatskapelle Berlin, сме варненки и възпитанички на Варненското музикално училище “Добри Христов“.

В матинето на 13 април, 11.00, Основна сцена, с водеща актрисата от Варненския драматичен театър Биляна Стоева, участва също сопраното Мария Павлова. Тя ще изпълни пет Шубертови песни, от които любима ѝ е „Гретхен на чекръка“, една прекрасна творба, музикално и текстово наситена с типичните романтични трепети на героинята от знаковото произведение „Фауст“ на Йохан Волфганг Гьоте. „За мен камерната музика е една друга вселена, която с по-различното си звучене обогатява всеки певец“, споделя по повод концерта солистката на Държавна опера Варна.