Втори международен конкурс за историческа живопис под надслов “Българската азбука“.

В чест на българската книжовност и култура  Исторически Парк организира Втори  международен конкурс за историческа живопис под надслов “Българската азбука“.

Преди 11 века един от създателите на славянската азбука – Константин-Кирил Философ, заявява в своя пламенна реч  “Голи са без Книги всичките народи“.

В основата на неговото твърдение стои знанието, че историята на всеки народ започва с раждането на писменото слово, а без писменост и език той губи своето културно бъдеще, памет и история.

В онова време средновековна България е врата към източноправославната християнска култура на славянските народи – държава, дала на света четвъртия писмен език, запазил самоличността и културата на много народи във векове на превратности.

Всеки творец, намиращ вдъхновение в темата, може да участва в конкурса от  01.05. до 30.05.2021. Домакин и организатор е Исторически Парк, с. Неофит Рилски.

Всички творци от България и чужбина могат да представят чрез своите произведения значението на българската писменост от своята гледна точка.
Сюжетът на творбите трябва да обхваща времевия период от създаването на българската азбуката до края на XV-ти век и да отразява разпространението й по света.
Вижте картините, които грабнаха призовете през 2020 година.
  • I-во място “Прием при цар Симеон Велики” от Мирослав Йотов
“Прием при цар Симеон Велики” от Мирослав Йотов
  • II-ро място “Чудото с патриарх Евтимий” от Веселин Чакъров

  • III-то място “Царица Ирина” от Диана Брешкова
“Царица Ирина” от Диана Брешкова
Повече за конкурса може да прочетете тук:
https://ipark.bg/bg-BG/Events/Details/74/izlozhba-konkurs-istoricheska-zhivopis
На участниците пожелавамe успешно представяне!
При интерес и въпроси, моля свържете се с:
Марина Иванова