В галерия “Нюанс”: Андрей Янев открива изложбата “Общение” – 12 септември 2023 г.

Андрей Янев
“Общение” – живопис
12 септември – 01 октомври 2023 г.

За втори път художникът Андрей Янев открива есенния сезон на изложбите в галерия “Нюанс”. За разлика от първата си експозиция, в която Ви показахме колекция акварели, този път художникът ще представи творби с масло, акрил, графит. Картините, обединени от заглавието “Общение”, ще бъдат изложени от 12 септември до 01 октомври. В следващите редове може да прочетете текстa, който проф. Аксиния Джурова подготви за изложбата.

“В днешния „Отворен свят“ най-парадоксално липсата от общение се задълбочава. Обществото ни става все по-дезинтегрирано, конфронтирано и все по-рядко обръща своя взор към Твореца. Размагьосването на света ни изправи пред бездната на всепозволеността и всеядността.

Андрей Янев е от художниците, които, осъзнавайки случващото се, търсят надежда, спасение и упование в мъдростта на традицията. Продължава упорито своя разговор с времето, с вечното и божественото, вярвайки в съществуването на по-висша сила, тази на Твореца, чиято светлина не спира да осветлява пътя му.

Този неоиконописец, съвременен майстор на мистицизма в Православието, е намерил неговия пластичен еквивалент в настоящата изложба чрез поразяващите със своята белота и златоносни ореоли любими ангели, Богородица с младенеца, новозаветни сцени, както демащабирайки образите, така и фино изписвайки сцените, изпълнени с акрил, масло, графит, молив. Всички те ни пренасят в съществуващото, но рядко откривано от нас във френетичния делник тайнство.

Има нещо баладично в тези застинали в своята ритуалност образи с подчертани силуети въпреки трептящото вибриране на тънко положената живопис. Този похват усилва още повече тяхното дематериализиране до степен на безплътност.

Така и с тази изложба Андрей Янев се утвърждава като самобитен художник, вървейки последователно по Пътя на достигане до вселенската хармония, предоставяйки и на нас възможността да се откъснем, поне за миг, от крясъка на ежедневното общение и да се устремим към отвъдното, осъзнавайки дори, че това е непостижимо.”
Аксиния Джурова

 

Очакваме Ви!

ГАЛЕРИЯ НЮАНС
София 1000, ул. Иван Денкоглу 42
www.nuancegallery.bg
0885917960, 0885621713