В Музей-галерия “Анел”: Соня Русков представя изложбата „БУДНИ СЪНИЩА“

ХОТЕЛ „АНЕЛ“ и МУЗЕЙ-ГАЛЕРИЯ „АНЕЛ“
представят
СОНЯ РУСКОВ с изложбата „БУДНИ СЪНИЩА“
Откриване: 10 октомври 2023 в 18:30 ч.
София, бул. „Тодор Александров“ №14

Коя е Соня Русков и нейните „Будни сънища“? Изложбата, живопис и обекти в Музей-галерия „Анел“ представя нейното изкуство в ретроспекция след 10-годишно отсъствие от художествената сцена в България. Авторката ни е позната като реставратор в Националната галерия до 2000 г. От години живее и работи в Германия, където има много и престижни участия в изложби. Това е факт, с който изложбата ѝ буди любопитство. Биографията на Русков може да бъде обобщена кратко – професионален творец, работещ за запазването на изкуството и творящ изкуство.
За живописта ѝ проф. Светлин Русев казва: „Предпочитанията на Соня се движат от нефигуративната картина до определената фигуративност в зависимост за какво става дума: пейзаж, голо тяло, фигура. Ако трябва определено да говорим за живописта на Соня, това е живопис на поетичните внушения, живопис, в която цветът изгражда пространството, строи формата, независимо дали поводът е природата или странните женски торсове“. Проф. д-р Роланд Познер от Германия пише, че изкуството ѝ носи многообразието на търсения, цялост на стила, и че не се ограничава в традиционните рамки на формата, а в своята хронология те си взаимодействат“.

 

Най-новите ѝ произведения са живописни платна и светещи обекти с голи женски тела, създадени под непосредственото въздействие на прийоми от психичния автоматизъм, характерен за сюрреализма – факт, който се потвърждава и от названието на изложбата „Будни сънища“. Тематично картините изразяват екзистенциалната проблематика на индивидуалния ѝ свят и безграничната ѝ вътрешна свобода. Ценността на картините на Соня Русков е в ясно изразената им модерна естетика на общочовешките им визуални послания, които вълнуват като магия.
„Изкуството възниква в окото на зрителя“, това е мото, което предизвиква много въпроси. Въпроси, на които зрителят може да си отговори, когато посети изложбата на Соня Русков, експонирана в Музей-галерия „Анел“ – истинско място за среща със стойностно изкуство.

Пламена Димитрова-Рачева,
изкуствовед

Соня Русков
Биография
1979 –1984: Магистър в специалност „Реставрация и консервация“ на Националната Художествена академия – София.
От 1995: Член на СБХ
От 2016: Член на Професионалния съюз на немските художници
1985 – 2000: Работи в НХГ – София като художник-реставратор
1985 – 2017: Самостоятелни изложби в София – България, Париж – Франция, Кейптаун – ЮАР, Рим – Италия и много градове в Германия.
Участва в групови изложби в Дюселдорф, Бон, Крефелд и много други в Германия, както и такива в София, Варна и Поморие в България. Участва в реставрацията на български манастири и църкви – Троянски, Рилски, Килифаревски и Земенски манастири.
От 2000 г. живее и работи като художник и художник реставратор в Германия.
2012–2023: Ръководител на множество проекти по програма „Културата и училищата“ в Северен Рейн – Вестфалия.
Нейни творби има в български галерии и музеи, както и в държавни и частни колекции в ЮАР, Италия, Франция, Холандия, Германия и България.
2017: Самостоятелна изложба в Градската художествена галерия – Варна
2018: Самостоятелна изложба в БКИ Берлин
2019: Самостоятелна изложба в галерия „Азур“ Спа / Белгия
2019: Самостоятелна изложба в галерия „Вестенд“ – Франкфурт на Майн
2021: Мьонхенгладбах, спечелен конкурс „Града и земята 21“ на Съюза на художниците в Германия
2021: Самостоятелни изложби в Братислава и Банска Бистрица / Словакия
2023: Обща изложба в „Грюндерцентрум“, Вилих / Германия