В Русе – Доходното здание: Шедьовърът на П. Й.Чайковски “Лешникотрошачката” на 12 януари

След изключителния успех на балетната трупа на Русенската опера в Литва и Латвия, публиката и на родна земя отново ще има възможността да се наслади на спектакъла на “Лешникотрошачката”, покорил докрай сърцата на меломаните в прибалтийските републики навръх Коледно-новогодишните празници!

Шедьовъра на П. Й. Чайковски по едноименната приказка на Е. Т. А. Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”, русенци ще могат да гледат на 12 януари, четвъртък, от 19 часа в Доходното здание!

Премиерата на вечната музикална творба в две действия за малката Клара и принцът Лешникотрошач се е състояла в Мариинския театър на Санкт Петербург, на 18 декември, през далечната 1892 г.

Любопитен факт е, че премиерата на Лешникотрошачката в България, е именно на сцената на Русенската народна опера през 1962 г.. Хореографията е на Асен Манолов, а сценографията на Паула Бранковяну. Диригент е Христо Станишев.

Сюжетът разказва за малката Клара, която мечтае за истински коледен подарък, но вместо него получава лешникотрошачка с формата на войник в красива униформа. Мечтата все пак се сбъдва – сънят отвежда Клара в едно вълшебно царство и там тя танцува в обятията на своя Принц Лешникотрошач. Тя преживява чудни приключения и среща крал Мишка. Куклите й показват очарователни танци от Испания, Китай, Русия, Франция, а накрая всички се завъртат в един щастлив финален валс.

В следновогодишния балетен спектакъл магьосникът Дроселмайер сътворява своите вълшебства край елхата по адаптация и режисура на Марияна Захариева. Сценографията е на Иван Токаджиев. Костюмите са дело на Еслица Попова. Художествен ръководител на балетната трупа към Държавна опера – Русе е Весела Василева.
В ролята на Клара ще се изяви грациозната и крехка Станислава Караджова-Пенчева.
В принцът Лешникотрошач ще се превъплъти изключително техничният и прецизен японец Масаки Такада.
Артистичният и закачлив Михаил Дамянов ще видим като магьосникът Дроселмайер, а цар Мишка ще бъде Антон Иванов.

Билети на каса Опера и на
www.ruseopera.com