Галерия “Нюанс” представя: “ЛЕТНИ АКЦЕНТИ”: живопис и скулптура, 18 юли – 10 септември 2023 г.

През летните месеци от 18-ти юли до 10-ти септември 2023 г., галерия Нюанс има удоволствието да Ви покани на ежегодната си изложба “Летни акценти”. За 8-ми път ще бъде показано богато разнообразие от творби на утвърдени художници, чиито имена са неотменима част от историята на изобразителното изкуство в България.

Различен акцент в експозицията ще бъде присъствието на няколко бронзови пластики, дело на проф. Валентин Старчев и Павел Койчев. Със забележимото си присъствие в българската култура, двамата са намерили голямо признание у нас, а същевременно са добре познати и на художествените сцени по света.

 

В настоящата експозиция силно впечатление прави малък пейзаж на Дечко Узунов. Вдъхновен е от едно пътуване през 1958г., когато активният житейски и творчески път на художника го отвежда в Китай. Художникът пътува до азиатската страна като част от културен обмен, където има възможност да посети много градове и да се запознае с необятната красота на природата, хората, парковете и реките.

 

Сред произведенията силно присъствие имат няколко пъстри пейзажа от 60-те и 80-те години дело на колоритния художник Генко Генков, от чието рождение тази година се навършват 100 години. В тях ще забележите преминаване от сравнително по-мекия и топъл колорит към по-тъмен и дързък щрих, където силно присъствие има релефът на напластяването.

 

Усещане за лято ни придават и два акварела. Ярките цветове и плътни форми на рибарските мрежи край морето на Георги Баев контрастират с пейзажа на Васил Стоилов, който с изключителен детайл, се придържа към типична за него по-ограничена цветова гама.

 

Друг високо ценен, но позабравен художник, представен със своя работа от 30-те години, е Яким Банчев. Роден през 1884 г. в град Ловеч. През 1905 г. завършва живопис в Художествената академия в Торино, няколко години след това участва в Първата световна война като временен командир на рота и военен художник. След войната заминава на специализация в САЩ. Работи в областта на портрета и фигуралната композиция, рисува и картини с военна тематика.

 

В изложбата ще видите и произведения от художниците Ненко Балкански, Светлин Русев, Димитър Войнов, Борис Ангелушев, Асен Момчев, Георги Ковачев, Едмонд Демирджиян, Здравко Александров, Иван Георгиев-Рембранда, Йоан Левиев, Наум Хаджимладенов, Петър Дочев, Свилен Блажев, Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Христо Стефанов, Цанко Лавренов и други.