“Гласът на картините”: Нежната съзерцателност в картините на Дени Орманова

“Гласът на картините” е една продукция на Фондация “Равностойно партньорство” и радио БРАЙЛ FM.

Проектът е финансиран по програма “Социално ангажирани изкуства” – 2020, Национален фонд “Култура”

Икономист по образование, ала с обострени сетива на артист, който въвежда публиката в екзотични мотиви, Дени Орманова търпеливо разказва чрез пейзажите си за красотата, хармонията, за спокойствието на феномена природа. Търсенията на художничката преминават през състояния, които често са алюзия за съприкосновение с кътчета от изгубения Рай. Хомогенни, но многопластови, платната на авторката разчитат на интелигентния наблюдател, разгръщат онзи медитативен момент, през който Аз-ът ще се слее с посланията й, устремени към съвършенство и космическа предопределеност. Въздействаща не с агресия, а с логиката на вложената от Демиурга светлина, пълноценност и уют за сетивата, живописта на Дени Орманова следва нейния собствен личностен колорит. „Отворени” към стратосферата, понякога сякаш застинали в бавния каданс на Вечността, картините „дишат” и отвъд визуалното, съществуват „априори” в интуитивни състояния, близки до блаженството. Носталгичните акценти следват прозрачния хоризонт на вдъхновение и съзидателност – „ Смолян след зима”, „Макове при изгрев”, „Поле с цветя“, „Родопите” или морските: „Рибарско селище Крапец” , „Тюленово – Северно черноморие”- картини, към които ти се иска да се върнеш отново и отново, да отнесеш със себе си някакво угасващо пламъче, за да го спасиш… Авторката работи с масло, акрил, смесена техника, но експериментира и с акварел. В цветната палитра на творбите и́ рядко присъстват човешки фигури и портрети, но там, където им е отредено пространство, те са пресъздадени с вещина и отношение, с категоричност и характерна зрялост. Декоративните фрагменти и миниатюри вълнуват окото. Фантазия и приказност в картините, свързани с пътешествия до екзотични места. Папагали, причудливи растения и цветя населяват серията „Сингапур отблизо” с онова първично любопитство на откривателя. Дени Орманова разказва, но и отвежда своята публика на едно много специално място – там, откъдето да надникне в паралелния свят на чистота и спокойствие. Там, където духовното е стойност и средство за общуване…

Художничката Дени Орманова

Чуйте интервюто с Дени Орманова: за семейните връзки в арт средите на художничката, за напластените спомени от детството, които сега греят в светлини и отражения в нейните картини, за водата като главен герой, за метафорите, скрити във водното огледало…  Общуването с природата докосва сетивата си, защото за Дени Орманова божественото в природата е недостижимо.

“В моите картини няма тъга… Обожавам морето и камъните. Навсякъде, където пътувам, донасям със себе си камъни…” – казва художничката.