Диригент на „Аида“ от Джузепе Верди в Софийската опера ще бъде Паоло Андреоли

Паоло Андреоли след като изучава пиано и композиция през 90/те години, преминава двугодишна специализация за пианисти и майстори – сътрудници към Ла Скала Милано, където се усъвършенства като диригент на оркестъра.

След това сътрудничи с Фондация „Театро Скала ди Милано“, Балетното училище към Ла скала Милано, Фондация общински театър Болоня, Фондация „Арена“ оперен театър „Джузепе Верди“ в Триест, Операта в Каляри, Фондация „Театро ди Ферара“, Фондация „Тосканини“ Парма, Общински театър Равена, Фондация „Общински театър“ Модена.

Има над 800 концертни изпълнения като пианист на оперни, лирични и камерни рецитали, диригент на хора, диригент на инструментални ансамбли и диригент на оркестъра; сред последните дирижирани опери са „Любовен еликсир“ на Доницети и „Тоска“ на Пучини, както и рецитал с оркестъра на операта в Модена и на Ел Джем (Тунис)

От 2004 започва сътрудничеството с Маестро Лучано Павароти. Акомпанира уроците на Маестрото, давани на любимите му ученици до дни преди смъртта му.

От тогава е музикален консултант на Фондация „Лучано Павароти“ и се занимава с намиране, обучение и лансиране на млади оперни певци, като участва в различни събития по света, като например в Ню Йорк, Люцерн, Цюрих, Истанбул, Монако, Букурещ, Джеда, Маскат, Пекин, Джакарта,, Бусан и Токио.

От 2015 г. е артистичен директор на наградата „Златен Павароти“, редовно връчвана в Театър „Азиоли“ в Кореджо.

От 2006 г. е постоянен сътрудник на Райна Кабаиванска в двугодишните й майсторски класове за усъвършенстване и пеене, провеждани в Модена във Консерваторията.

 

Операта „Аида“ от Джузепе Верди ще се играе на 25, 26, 27 и 28 януари в Софийската опера. В нея участват ученици на Райна Кабаиванска:

Аида – Витория Йео, София Соловий,

Амнерис – Вероника Симеони, Ана Виктория Питс

Радамес – Давиде Риу, Андреа Каре

Рамфис – Божидар Божкилов

Амонасро – Хе Канг и др.

В постановъчния екип са: Уго Де Ана – режисьор – сценограф и костюми, Леда Лойодиче – хореограф, Виничо Кели – дизайнер на осветлението, Виолета Димитрова – Диригент на хора

Четири вечери под палката на Паоло Андреоли ще прозвучи оперната драма на Джузепе Верди, величествена и трогателна история за забранената любов в древен Египет.