Излезе сборникът „Избрани пиеси“ на големия шведски драматург Ларш Нурен

„Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода.“ Думите принадлежат на големия шведски драматург Ларш Нурен, чиито пиеси имат статут на съвременна класика. На 16 февруари три от неговите най-впечатляващи и представителни за творческите му търсения произведения излизат на български език.

Сборникът „Избрани пиеси“ (изд. “Колибри”, съставител и преводач: Меглена Боденска, художник на корицата: Стефан Касъров, 432 стр., цена: 26 лв.) съдържа три пиеси, представящи три значими теми в творчеството на Нурен: „Нощта е майка на деня“ (1982) е семейна драма с конфликти, заимствани от личната съдба на Нурен. „И ни дай сенките“ (1988) е биографична пиеса за Юджин О’Нийл и се явява продължение на неговия шедьовър „Дългият път на деня към нощта“. „Анданте“ (2015) е пиеса на абсурда, първата от трилогия за старостта.

Героите на Нурен търсят отговор – в семейството и извън него – на вечните екзистенциални въпроси: кой съм аз, откъде идвам, къде отивам. Отличават се и с оригиналния си език – безпардонен, духовит и заедно с това музикален и поетичен. За всичко това, за богатото творчество, за творческия анализ на жизненоважни теми и за огромния си талант Ларш Нурен основателно е наричан „Стриндберг на нашето съвремие“.

Ларш Нурен (1944–2021) е бележит шведски артист – драматург, театрален режисьор, романист, поет и мемоарист. Автор е на 18 стихосбирки, четири романа и над 100 пиеси, които са преведени на много езици и се играят по цял свят, включително у нас. Големият му пробив идва с пиесата „Нощта е майка на деня“ от 1982 г., превърнала се в съвременна класика. Международната си слава Нурен печели през 1984 г. с пиесата „Демони“. Поставял е в парижкия „Комеди Франсез“, в „Дойчес Театер“ в Берлин, в Кралския театър в Копенхаген, в Националния театър в Осло и др. Удостоен е с редица награди, сред които престижната „Нурдиска присет“ (2003), присъждана от Шведската академия и известна като „малкия Нобел“, и Кралския медал за литература и изкуство (2008).