Катя Зографова между биографичност и мистика: изследователката представи две книги в Бургас

Анжела Димчева

Литературният изследовател и историк Катя Зографова представи в Бургас две свои емблематични книги: „Бележити жени на/за България: от Кера Тамара до Петя Дубарова“ и биографията „Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание“. Срещата се състоя в Конферентната зала „Акад. Константин Петканов“ в Центъра за съвременно изкуство и Библиотека – Бургас.

Катя Зографова и Добрина Топалова

В свободен диалог с нея беше литературният критик от Бургас Добрина Топалова, която умело я провокираше да разкаже любопитни подробности около издирвателната дейност за написването на тези десетки биографично-литературни очерци. „Катя Зографова работи професионално, тя никога не пдхожда формално. Всичко, включено в двете книги е безкрайно интересно“ – отбеляза Добрина Топалова. Катя Зографова разказа как от доста години създава портрети на бележити българки. Сборникът „Бележити жени на/за България: от Кера Тамара до Петя Дубарова“ е продължение и обогатен вариант на „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането до наши дни“ (2006). Читателят ще разгърне една своеобрзана енциклопедия, в която са изваяни с документи, факти и емоционално пристрастие живите скулптури на Кера Тамара, Султана Рачо Петрова, Райна Княгиня, Венета Ботева, Съба Вазова – стожерът на Вазовия род, Дора Габе, Елисавета Багряна, Елисавета Консулова-Вазова, две заслужили за България англичанки – мис Елен Стоун и лейди Емили Странгдфорд и още десетки портрети Специално място е отделено на писателките феминистки, както и на Клуба на писателките. Тук присъстват красиво изваяни оперната певица Христина Морфова пианистката Людмила Прокоповаи, а особен акцент с преклонение е поставен на образа на Царица Еленора.

Катя Зографова

Не по-малко интересна е биографичната книга за Фани Попова-Мутафова – проследени са подробно възходите и паденията в личната й съдба, цитирани са справедливи оценки за нейното творчество, политически възгледи и личност, както от приятили, така и от враговете й. Катя Зографова благодари на екипа на библиотеката за поканата и подари на фонда свои книги за бургаските читатели.