Комичната опера „Севилският бръснар“ на сцената на Софийската опера

На 4 и 5 март Софийската опера ще представи премиерните спектакли на комичната опера „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, копродукция с държавна опера Пловдив.

 

Режисьорът Нина Найденова споделя:

 

„Севилският бръснар“ е една от най-известните комични опери в света. Неоспоримо първенство! От рождението си през 1816 година до днес операта не слиза от сцените по света. Разбира се, заради брилянтната музика на Росини! Разбира се, и заради хумора и стрелите на сюжета на Бомарше.

 

И времето, и пороците са генетично заложени в жанра комична опера. И Росини, и Бомарше фанатично ги следват, насочвайки сатиричните си стрели към силните на деня на своето време.

 

В началото на 1816-а, сякаш на шега, за около две седмици, Росини създава своя абсолютен шедьовър – „Севилският бръснар“ по сюжет на Пиер дьо Бомарше – един от най-начетените хора и най-обичаният писател във Франция на своето време. Място в историята на големите Бомарше успява да извоюва най-вече с двете си комедии „Севилският бръснар“ и „Сватбата на Фигаро“, провокирали двама гении Росини и Моцарт да „изкажат“ себе си и възгледите си.

 

Но времето ДНЕС страстно желае да види себе си на сцена – и във фарсово, и в сантиментално, и в героично отражение. Героите са много и като че ли огледални на онези от преди два века. Днес ще се огледаме през погледа на Росини и Бомарше и ще намерим нашия смисъл. Този извън самодоволството на някои, триумфа или загубите на други, суетата и заблудите… Трудно е, но е възможно! Трябва само да открием своя Фигаро, който с бръснач и много пяна ще подхлъзне „глупостта и суетата“ на нейното заслужено място, там някъде на заден план.

 

„Фигаро! Фигаро! Фигаро!“ – рефрен, отдавна превърнал се в любима метафора на милиони… Смисъла, в която всеки сам намира!“

 

 

Постановъчен екип:

 

Франческо Роза – диригент

Нина Найденова – режисьор

 

Елица Георгиева – сценография

Николина Богданова – костюми

Боряна Сечанова – хореограф

Драгомир Йосифов – диригент на хора

 

Участват солисти и оркестър на Софийската опера и хор и балет на Държавна опера Пловдив.