„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ квартет в „Гласове и струни“ на Георги Андреев

26 юни 19.00 ч. зала „България“

Влади Ампов – Графа – специален гост

Композиторът и музикант Георги Андреев сътворява нов проект, „Гласове и струни“, със световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“ и класния струнен Quarto Quartet. Премиерно и единствено изпълнение в София в рамките на 54-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ в Зала „България“ на 26 юни от 19:00 ч.

В новия мащабен проект композиторът вплита несравнимата красота на фолклорното пеене със класическите струнни инструменти на Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) – или „Quarto“ квартет, който е част от състава на Софийската филхармония.

Известен с вкуса си към новаторството и към експеримента, Георги Андреев предлага пет неизпълнявани до този момент негови композиции, написани специално за този проект. Композиторът е добавил струнен квартет и към пет от репертоарните песни на хора, между които е класическата „Сама ли си ден жънала“, (композирана от него за този ансамбъл още като студент в НМА през 1992 г.) както и към емблематични песни с автори Петър Льондев („Ерген Деда“), Николай Стойков („Калугерине“), Стефан Мутафчиев („Листни се горо“) и Христо Тодоров („Сватба“)., с което Андреев допълва приемствеността на проекта. Той включва също и няколко солови вокални изпълнения със струнен квартет. Те ще бъдат представени от солистки на „Мистерията“, като особено интригуваща е композицията “Вокализа” за глас, гъдулка и струнен квартет, в която фолклорният елемент е само мотив, „като повей“, уточнява Андреев, който ще засвири със своята гъдулка на сцената.

Quarto Quartet

„В тези известни и изключително добре познати акапелни творби запазвам хоровата партитура непокътната, като към нея добавям инструментален звуков “пласт” в струнен квартет, както и композирани допълнително инструментални интермедии. Всеки от солистите на „Quarto“ има представителна роля, което изисква голямо майсторство и е предизвикателство за всеки музикант от такъв състав “, споделя Георги Андреев.

Не случайно Quarto Quartet са избрани в инструменталните интермедии на големия концерт. Камерният състав набра популярност със своята експресивност, убедителни драматургични концепции, и рядкото за камерните състави умение, да изпълнява с перфекционизъм различни по стил и епоха музикални произведения с класическо и съвременно звучене. Съставът участва на концерти със световни имена, съпътствал представянето на Тракийското златно съкровище из Европа, представял България на най-високо ниво на официални делегации в Европейския парламент. Негови участници са водещите музиканти – концертмайстори на оркестрите на Софийска филхармония, БНР, Софийски солисти, „Квартет Димов” и др.

Специално участие в събитието ще има любимият Влади Ампов – Графа, който неотдавна представи най-новия си албум „Вековна гора“, в едноименната заглавна песен с участие на хора „Мистерията на българските гласове“ с диригент проф. Дора Христова. Концертът ще се състои дни след поредното гостуване на състава в Гент, Белгия.

Билети онлайн и на касата на зала „България“ https://www.eventim.bg/bg/bileti/glasove-i-struni-sofia-bulgaria-hall-608589/event.html

Концертът е в рамките на 54-то издание на МФ „Софийски музикални седмици“. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

Съорганизатори
Столична община, Министерство на културата,
Софийска филхармония, Национален дворец на културата