Музеен тур „Българските военачалници“ и играта „Мисия разузнавач“ в НВИМ през уикенда

Съботно-неделната програма на Националния военноисторически музей за 12 и 13 август е с акцент върху приноса на едни от най-изявените български командири във войните за национално обединение и традиционната образователна игра „Мисия разузнавач“.

Ген. Владимир Вазов

В събота, 12 август, от 11 ч. ще се проведе семейният тематичен тур „Българските военачалници“, посветен на офицерите, които от капитани в Сръбско-българската война, израстват до генерали във войните за национално освобождение и обединение, прославяйки българското оръжие. Семейната публика ще има възможност да научи интересни факти за професионалния път на военачалниците през знакови експонати, съхранявани в Музея. Сред тях са сабята на майор Олимпий Панов, връчена му от княз Александър I за проявена храброст, мастилницата на генерала от пехотата Православ Тенев, подарена му в знак на уважение от неговите подчинени, сабята на генерала от пехотата Пантелей Киселов, оръжия, отличия и униформи на генералите Никола Генев, Георги Вазов, Вичо Диков, Владимир Вазов и други.

 

 

 

 

 

 

 

 

В неделния ден, 13 август, от 11.00 ч. отново ще ви очакваме с любимата семейна игра „Мисия разузнавач“, в която отборите ще застанат един срещу друг, за да изпитат бързината, логиката и ориентацията си, ще решават загадки, ще разберат кой е главнокомандващият в семейството и ще научат любопитни факти за българска войска. Подготвили сме и награда – най-бързите, които открият точните координати на една от най-впечатляващите бойни машини от външната експозиция на Музея, ще могат първи да влезнат и да я разгледат отвътре.

Участието в съботно-неделните семейни програми е 4 лв. на човек към входния билет.