НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ представя Михаела Михайлова – MISHA MAR. ПОРТРЕТ НА ЛУНАТА В ЧЕРНО: юни 2023 – май 2024

Вернисаж на 30 юни (петък), от 20:30 до 23:00 часа

Със специалното участие на MUSICAL STATUES

Вход от бул. „Васил Левски“

Квадрат 500

Пл. „Св. Александър Невски“.

Ул. „19 февруари“ № 1

Четвъртото издание на стартиралия през 2020 година проект на Националната галерия  „Стената“ посреща художничката Михаела Михайлова – Misha Mar – в атриума на Квадрат 500.

В обособеното като едно от пространствата за съвременно изкуство и ситуирано в сърцето на Квадрат 500 – дом на постоянната експозиция на Националната галерия, се издига монументално съоръжение, наречено „Стената“. Идеята за създаването на това пространство е провокирана най-вече от необходимостта в галерията да бъдат представяни и автори на стенопис и графити. След произведенията на Николай Петров GLOW (2020), Алекси Иванов (2021)и BILOS (2022), в проекта се включва и Михаела Михайлова – Misha Mar. Тя представя рисувания в продължение на повече от месец „Портрет на Луната в черно“ – композиция, представяща осемте фази на Луната в черно и бяло. Като истински селенофил, Михаела изследва темата в детайли и развива особена привързаност към обекта на своите проучвания –  белези, видими по повърхността на изящния портрет, който тя създава.

 

“Моя Луна,

Мой верен приятел в нощта, това е любовно писмо за Теб, нарисувано с калиграфията на моята душа върху Твоята повърхност. Всички думи, които никога не Ти казах, фиксирани по слоевете на нашите недоизречени тайни, които светят с отразената светлина на изгарящото желание на деня.

Това е за Теб…”

Misha Mar

 

Осемте лица на Луната или пълният лунен цикъл „изгрява“ на „Стената“ в скулптурната градина на Квадрат 500 с музиката на MUSICAL STATUES. Гостите на събитието ще могат да се насладят на специални летни коктейли с Malfy gin.

 

Проектът се осъществява с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“.

 

За автора

През 2008 Михаела Михайлова завършва специалност „Иконопис“ в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. По-късно получава бакалавърска степен по „Живопис“ в Националната художествената академия, а през 2014 там се дипломира в магистърската програма „Фотография“. Авторката има няколко самостоятелни изяви и участва в десетки групови изложби. През 2023 тя представя пред публика и първата си фото книга – „MAR”, съдържаща черно – бели фотографии изобразяващи  паралелните светове „между планината и морето, между птиците и божите кравички“…