Ново! Изложба на Соня Русков в Музей-галерия “Анел” – София

БУДНИТЕ СЪНИЩА НА СОНЯ РУСКОВ В МУЗЕЙ-ГАЛЕРИЯ „АНЕЛ

Анжела Димчева

След 10-годишно отсъствие от арт сцената в България Соня Русков се завърна на столична територия с ретроспективната изложба „Будни сънища“ в изисканото пространство на Музей-галерия „Анел“ – София. Вернисажът се състоя на 10 октомври, а ценителите на нейната живопис ще могат да видят платната й до 23 октомври. Нетърпеливи да видят новите картини бяха повече 100 посетители, сред които бяха проф. Чавдар Попов, проф. Валери Стефанов, проф. Григорий Григоров, журналисти, десетки студенти и други творци. Те бяха посрещани от колекционера Ангел Симеонов – собственик на галерията. Авторката ни е позната като реставратор в Националната галерия до 2000 г. Участвала е в реставрацията на български манастири и църкви –  Троянски, Рилски, Килифаревски и Земенски манастир.

От години живее и работи в Германия, където има престижни участия в общи изложби – Дюселдорф, Бон, Крефелд, Берлин и др. Соня Русков е ръководител на множество проекти по програма „Културата и училищата“ в Северен Рейн – Вестфалия.
За живописта ѝ проф. Светлин Русев казва: „Предпочитанията на Соня се движат от нефигуративната картина до определената фигуративност в зависимост за какво става дума: пейзаж, голо тяло, фигура. Това е живопис на поетичните внушения, в която цветът изгражда пространството, строи формата, независимо дали поводът е природата или странните женски торсове“. Проф. д-р Роланд Познер от Германия пише, че изкуството ѝ носи многообразието на търсения, цялост на стила, и не се ограничава в традиционните рамки на формата, а в своята хронология те си взаимодействат“.

Куратор на изложбата е изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, която очерта спецификите на нейния изобразителен почерк: „Най-новите произведения на Соня Русков са живописни платна и светещи обекти с голи женски тела, създадени под непосредственото въздействие на прийоми от психичния автоматизъм, характерен за сюрреализма – факт, който се потвърждава и от названието на изложбата „Будни сънища“. Тематично картините изразяват екзистенциалната проблематика на индивидуалния ѝ свят и безграничната ѝ вътрешна свобода. Ценността на тези картини е в ясно изразената им модерна естетика на общочовешките им визуални послания, които вълнуват като магия“.
Платна на Соня Русков са притежание на български галерии и музеи, както и на държавни и частни колекции в ЮАР, Италия, Франция, Холандия, Германия, Белгия и Словакия, където е реализирала самостоятелни изложби. От 2017 г. до 2023 г. Соня Русков е представена чрез самостоятелни изложби в Градската художествена галерия – Варна, БКИ – Берлин (Германия), галерия „Азур“ – Спа (Белгия), галерия „Вестенд“ – Франкфурт на Майн (Германия), в галерии в Братислава и Банска Бистрица  (Словакия). През 2021 г. е победител в  конкурса „Града и земята 21“ на Съюза на художниците в Германия.

 

Снимки: News Maker