Осъвремененият вариант на пиесата “Госпожица Юлия” от Аугуст Стриндберг ще се качи на сцената на театър Възраждане

Осъвремененият вариант на пиесата “Госпожица Юлия”, написана от шведския драматург и писател Аугуст Стриндберг, ще се качи на сцената на театър Възраждане, режисирана от Антон Угринов.

Премиерата ще бъде на 19 и 20 март 2022 г.

Следващи дати: 2 и 30 април

“Аугуст Стриндберг пише пиеса, чието действие се развива в средата на лятото, на Еньовден. На този празник хората разполагат с неограничена свобода за една нощ. За тази една нощ всички семейни връзки, всички морални норми са отменени. А когато слънцето изгрее, празникът свършва и всеки участник е длъжен да се върне към своя стар живот…

 

Не, няма да разказвам целия сюжет на пиесата. Първо, защото няма да е интересно и второ, защото сюжетът е само повод. Той е само на повърхността, онази обективна осезаема реалност, която всъщност е плетеница от многообразни причини и следствия, но всъщност няма как да бъде разбрана, ако изхождаме само от видимото. Защото човек е нещо много повече от “само видимото”, не е ли така?

 

Нашата цел бе да видим нашия вътрешен свят, който е невъзможно да се постави като спектакъл. Тази цел е непостижима – до нея можеш само да се доближиш. Всеки през своята гледна точка и може би, ако сме успели и зрителят ще “види” представлението в себе си и сам ще завърши тази жестока и едновременно с това красива история, наречена “Госпожица Юлия”,  казва Антон Угринов.

 

Стриндберг засяга основни теми като тези за брака, за интимните отношения между мъжа и жената, исторически теми и др. Известен с отрицателното си отношение към жените, Стриндберг изявява враждебно отношение изобщо към хората, като критикува остро техните недостатъци.

Някои негови известни пиеси са: Майстор Улоф, Щастливецът Пер, Бащата, и др. От художествената му проза други важни произведения са Ад и Сам.

 

Антон Угринов е театрален режисьор, преподавател по Актьорство за драматичен театър в екипа на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ и в Актьорски школи МОНТФИЗ. Роден на 11 септември 1977 г. в София.

Завършва две висши образования в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) в София. Магистърска степен по режисура за драматичен театър в класа на проф. Красимир Спасов и бакалавърска степен по актьорство за драматичен театър в класа на проф. Стефан Данаилов.

 

 

 

“Госпожица Юлия”

Автор: Аугуст Стриндберг

 

Творчески екип:

Режисьор: Антон Угринов

Драматург на адаптацията: Стефан Иванов

Художник: Никола Тороманов

Композитор: Калин Николов

 

 

 

 

В ролите на:

Госпожица Юлия Виттория Николова

Жан Боян Младенов

Кристин – Лилия Шомова