По-големи наказания и глоби за фалшификаторите на изкуство

По-високи глоби и по-солени наказания да има за фалшификаторите на българско изобразително изкуство. Това заяви пред журналисти главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция”.

Той обясни, че в момента се предвижда до 1 година затвор и до 20 хил. лв. глоба за фалшификаторите на изкуство.

В работна среща, състояла се днес в Министерството на културата на 10-ти т.м., са участвали представители на ангажираните по темата институции, организации и експерти от Главна прокуратура, Главна дирекция “Национална полиция”, Съюза на българските художници, Националната художествена галерия, Съюза на колекционерите и Асоциацията на търговците на произведения на изкуството. До няколко месеца работната група ще излезе с конкретни законодателни и наказателни предложения за промени.

От ведомството обясниха, че много малко са действащите експерти в България, които могат да помогнат за решаване на проблемите с фалшифициране на изкуство. В други европейски държави се инвестира доста в тази насока, а ние сме изостанали, както се оказа, добави Папалезов.

Той даде информация и по случая с галерия “Структура”, в която преди няколко месеца бяха изложени фалшификации на видни български автори. По думите му в момента се разпитват свидетели по случая и до два-три месеца ще има конкретни резултати.

КРОСС