СБХ и Галерия-книжарница „София-Прес“ представят: Юбилейна изложба / Емил Николов

Юбилейна изложба / Емил Николов

откриване: 18 февруари 2024 г. от 18.00 часа.


Място: Галерия-книжарница „София Прес“, гр. София, ул. „Славянска“ 29


Продължителност: 18.03. – 05.04.24

Може да следите събитието тук: https://www.facebook.com/events/932575991746433?ref=newsfeed

както и на сайта ни:   https://sofiapressgallery.com/exhibition/.

Съюзът на българските художници и Галерия-книжарница „София прес“ представят изложба живопис на проф. Емил Николов по случай неговия 80-годишен юбилей.
Изложбата ще бъде открита на 18 март (понеделник) от 18 ч. в салона на галерията на ул. „Славянска“ 29 и може да бъде видяна до 5 април.

През 70-те и 80-те години на ХХ век художникът Емил Николов работи главно в областта на декоративно-монументалната живопис и създава над 20 стенописа, изпълнени в различни архитектурни обекти в страната. След този 20-годишен период и до наши дни се изявява предимно в областта на кавалетната живопис.

Картините, представени в тази изложба, са част от творчеството му, създадено през последните десетина години.
С настоящата изложба авторът прокарва мост от миналото към настоящето, показвайки богат арсенал от техники и рисунък. Представените творби са разнообразни по тематика и цветови решения. Цялостното излъчване на произведенията в експозицията говори за богато въображение, личен стил и свобода на професионално изразяване на Емил Николов.

Повече за автора:

Емил Николов е роден през януари 1944 г. в с. Ракево, Врачанско. Завършва Художествената гимназия в София и след това през 1972 г. – специалност „Декоративно-монументална живопис“ във ВИИИ „Николай Павлович“ (днес НХА) при проф. Георги Богданов.
Веднага след дипломирането си (1972 г.) е приет за асистент. От 1996 г. е доцент, а от 2005 г. – професор по рисуване в Националната художествена академия (НХА) в София, където подготвя бъдещи художници до пенсионирането си през 2013 г.
Участва активно в общи и групови изяви и организира шест самостоятелни изложби.
Живее и работи в София.