„Слънчев ден“ с премиера в Драматичен театър „Рачо Стоянов“

На 15 април 2024 г. от 18:30 ч. в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на семейния спектакъл „Слънчев ден“. Автори на пиесата са Ана Батева и Любомир Колаксъзов. Именно този техен текст е оценен с първа награда за оригинален текст на Литературния конкурс за написване на пиеса-приказка за куклен театър „Михаил Лъкатник“, Ямбол (2021).

За продукцията на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Ана Батева прави специална сценична адаптация на пиесата, за да превърне постановката в едно забавно семейно преживяване.

Слънчев ден е името на отменения празник в един град, чиито жители и облик са превърнати в сиви и безлични. Магаренцето Мирко ще се опита да промени това и да върне усмивките.

Спектакълът залага на авторска музика (Стефан Здравески) и песни на живо, изпълнени от талантливите актриси с нежни гласове Мелин Ердинч и Виолина Доцева.

Режисьорът Ана Батева казва: „Посвещавам спектакъла на шестгодишната ми дъщеря Неда, която ежедневно ми напомня за малките неща, които възрастните често забравяме в стремежа си да преуспеем.“

В „Слънчев ден“ участват единадесет от актьорите на драматичния театър. Те заедно с Ана Батева превръщат постановката в динамично и изпълнено с хумор събитие, което ни подсказва безценното значение на усмивката и приятелското рамо. А музиката усилва всяко послание и го прави запомнящо се задълго.

Премиерната седмица ще завърши с гостуването на спектакъла в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив на 21 април от 11:30 часа.

„Слънчев ден“

от Ана Батева и Любомир Колаксъзов

Сценична версия и режисура – Ана Батева

Сценография и костюми – Деница Николова

Музика – Стефан Здравески

Мултимедия – Иванка Ниба

Художник на плаката – Владислав Андонов

 

С участието на:

Мелин Ердинч, Надежда Петкова, Виолина Доцева, Петър Рангелов, Ванина Попова, Поля Йорданова, Магдалена Славчева, Дилян Николов, Добринка Тосева, Атанас Димитров, Петко Койчев.