„Съвестта винаги казва истината”

“Слушайте съвестта си” е най-големия подарък, който всеки може да направи за себе си

Светослав Иванов

Ватиканските музеи са събрали някои от най-значимите произведения на изкуството на човешката цивилизация. Ако отидете в Рим, непременно си отделете достатъчно време, за да се разходите из залите. Дъхът ви ще спре пред една картина, която е почти четири метра висока и осем метра широка. Това е картината „Крал Ян Трети Собиески спасява Виена”.

На платното е изобразен моментът, в който полския крал, изпраща съобщението за победата над Османската армия, водена от Кара Мустафа. Централна и Западна Европа  в този ден се спасяват от съдбата на източната част на континента, покорена от османците три века по-рано. „Дойдох. Видях. Бог победи”. Това са думите на Ян Собиески, след края на битката.

Анджело Ронкали дошъл в София в драматично време. Атентатът в църквата „Света Неделя” от пролетта на 1925 година, разтърсил България и цяла Европа. Той бил толкова зверски, че целият свят бил потресен. Ронкали бил военен пастор по време на Първата световна война. Патриот, който след като вижда ужасите на войната си обещава, че ще посвети живота си на стремежа за мир между хората. А София го посреща с кървав терористичен акт, който ще го накара още по-убедено да се бори с тъмната страна у човека до края на живота си.

Мирът е невъзможен без справедливост. Мирът e невъзможен докато съществува неравенството. Мирът е невъзможен, ако няма достатъчно хора с добра воля. Все думи на бъдещия папа Йоан XXIII.

През 1961 г. се издига Берлинската стена. Година по-късно Съветския съюз планира да изпрати ядрени ракети в Куба. И папата решава да действа.Ражда се призива „Мир на Земята” – едно неповторимо съчинение, което изиграва и посредническа роля за избягването на глобален сблъсък, който можеше да погуби живота на милиони, както пише доц. Кирил Карталов”Това е първата синтезирана християнска мисъл по въпроса на мира”.

Казвам всичко това, защото посещението на Папа Франциск в България е белязано именно от рода на живота на Анжело Ронкалий. Франциск пристигна в толкова скъпата за своя предшественик България избирайки за мото именно заглавието на завета на българския папа. И ако се питате защо, причината не е толкова сантиментална, аналогията с времето на пунтификата на Франциск и драматичните времена през които Анжело Ронкали се превръща в Йоан XXIII тази аналогия е изключително силна.

Нима днес несправедливостта и неравенството по света не тласкат милиони към война, нима парите и стремежа към придобивки не отдалечават хората от добротата и смирението, заложени във всички световни религии. Нима само преди няколко дни, човек с боядисана брада, за когото се твърди, че е лидера на Ислямската държава не призова за война срещу кръста. Нима тези, които протягат едната си ръка за мир не продават оръжие с другата.

„Слушайте съвестта си” – призова българския папа и Кенеди и Хрусчов. Тогава през 1962 г. А какво по-символично място за отправяне на послание за мир по света от центъра на София. „Слушайте съвестта си” е най-големия подарък, който всеки може да направи за себе си, или както заяви папа Франциск в проповедта „Странете от психологията на гроба, която осветява всичко с примирение и ни кара да се привържем към сладникавата тъга, която разяжда всяка надежда като молец”.

Източник: bTV