С операта „Дон Жуан” Държавна опера – Русе, ще постави началото на новия си творчески сезон 2023/2024.

На 17 септември в Доходното здание дебют на русенска сцена в ролята на прочутия прелъстител от едноименната опера на Моцарт ще направи един от най-впечатляващите  солисти на Държавна опера – Русе – баритонът Добромир Момеков.

Репетициите за спектакъла започнаха през уикенда в зала Филхармония.

Публиката ще има възможност да преживее “най-великото произведение в света на операта”, както наричат познавачите забавната оперна драма, в пълния му блясък и страст в неделния ден от 19 часа в Доходното здание.

В пленяващия шедьовър на Моцарт, който съчетава блестящо светлата комедия с ужасната трагедия, ролята на изкусителката Церлина ще изпълни талантливото сопрано Даниела Караиванова, а слугата на Дон Жуан – Лепорело, ще  бъде друг изявен солист на Музикалния ни театър – басът Момчил Миланов.

Като пленени от чара на великия прелъстител и изоставени негови любовни авантюри ще видим две изключителни певици от състава на Държавна опера – Русе – Теодора Чукурска и Владислава Гарвалова.

Техните персонажи ще са тези на Донна Анна, чийто баща бива убит от Дон Жуан, и Донна Елвира, бивша любима на изкусителя.

 

Като годеника на Донна Анна – Дон Отавио, решен да отмъсти на баща ѝ,  ще дебютира тенорът Иван Пенчев, а като Мазетто – младият съпруг на Церлина и Командора, на сцената ще излязат Теодор Петков и Пламен Бейков. За Теодор Петков ролята също ще е дебютна.

Диригент – Димитър Косев

Диригент на хора – Стелияна Димитрова-Хернани

Режисьор – Огнян Драганов

Художник – Иван Савов

Участват още:

Хор, балет и оркестър на Държавна опера – Русе

Концертмайстор – Тамара Лазарова

Акомпанимент на речитативите – Йоанна Маринова

Билети на каса Опера и онлайн на

www.ruseopera.com